Un centru cerebral, asociat cu sarcasmul

0
122

La ce vă gândiți prima dată atunci când auziți termenul de sarcasm? Cei mai mulți dintre noi asociază sarcasmul cu o remarcă răutăcioasă sau o batjocură. Însă, deși ironia și subestimarea par a fi sinonime cu atitudinea sarcastică, este necesar să distingem sarcasmul de ironie.

creierSarcasmul a fost identificat pentru prima dată în limba engleză în anul 1579, în lucrarea The Shepheardes Calender.

Catalogat ca o posibilă agresiune verbală în anumite situații, termenul provine din vechea greacă σαρκασμός (sarkasmos), derivat din cuvantul σαρκάζειν, care se traduce prin „a rupe carne, scrâșni dinti, vorbi cu amărăciune”.

Potrivit unui studiu realizat de John Hopkins Medical School din oraşul Baltimore, cercetătorii americani în neurologie au identificat un centru cerebral asociat cu sarcasmul.

În ciuda faptului că uneori este considerat o formă de umor, pentru a-l detecta, oamenii necesită un anumit centru cerebral.

Experţii în neurologie au descoperit că persoanele care au suferit vătămări la nivelul stratului sagital drept – o zonă de substanţă albă care se află între cortexul cerebral şi structurile subcorticale din creier – nu sunt capabile să detecteze sarcasmul, reliefează dailymail.co.uk.

Specialiștii sunt de părere că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral prezintă adeseori vătămări în acea zonă a creierelor lor şi nu îşi dau seama atunci când membrii familiilor sau prietenii lor sunt sarcastici.

Potrivit cercetătorilor de la John Hopkins Medical School din oraşul american Baltimore, gravitatea vătămărilor suferite în acea zonă a creierului influenţează în mod direct capacitatea unei persoane de a detecta sarcasmul.

Sarcasmul poate fi uneori dificil de detectat în cazul persoanelor sănătoase.

Comediile britanice, de exemplu, au reputaţia unor producţii deosebit de sarcastice, continuă cercetătorii. De pildă, anumite personaje, precum Blackadder din franciza TV omonimă, Chandler Bing din serialul “Prietenii tăi/ Friends” şi personajul de benzi desenate Daria folosesc sarcasmul cu regularitate.

Potrivit LiveScience, la nivelul populaţiei generale, cei mai mulţi oameni ar trebui să fie capabili să identifice aproximativ 90% din comentariile sarcastice.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here