Cercetează-ți bine dorințele și micșorează-le

0
127

oceanFiule, trebuie să mai înveți multe lucruri, pe care încă nu le-ai învățat bine.

– Și care sunt acele lucruri, Doamne?

-Să supui dorințele tale în întregime voiei Mele. Să nu te iubești pe tine însuți, ci să fii plin de râvnă în împlinirea voinței Mele. Dorințele tale se aprind adeseori și te împing cu tărie; tu însă încearcă mai întâi și vezi dacă scânteie care aprinde acest foc e mărirea numelui Meu sau mai degrabă folosul tău.

Dacă ceea ce te aprinde este ca Eu să fiu slăvit, vei fi mulțumit, orice ți s-ar întâmpla, după rânduiala Mea; dacă însă în fundul inimii tale se ascunde vreo căutare a folosului tău, aceea te va împiedica și te va apăsa.

De aceea, să nu te rezemi pe vreo dorință care a răsărit în tine fără să Mă fi întrebat pe Mine, ca nu cumva să te căiești sau să te scârbești de ceea ce mai întâi îți plăcea și ți se părea ceva bun. Căci nu trebuie să te iei îndată după orice dorință care ți se pare bună, după cum nici nu trebuie să fugi îndată de o dorință care ți se pare neplăcută. Uneori este bine să pui frâu chiar bunelor dorințe și năzuințe, ca nu cumva, căzând în prea multă înflăcărare, să-ți pierzi cumpătul minții; și prin purtarea ta nechibzuită să fii pricină de poticnire pentru alții; ori, întâmpinând împotrivire din partea altora, să ajungi la tulburare și cădere deodată.

Alteori însă trebuie să te ridici cu putere și să te împotrivești cu bărbăție poftelor simțurilor, fără să asculți de ce voiești sau nu voiește carnea, ci să-ți dai silința s-o supui, fără voia ei, duhului. Până atunci pedepsește-ți trupul, silește-l la supunere, până când va învăța să se mulțumească cu puțin, să-i placă simplitatea și să nu se plângă niciodată de nimic.

„Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here