Cere de la Cel ce dă

0
126
ciresePâinea cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi. ( Luca 11, 3)

Mai departe, în rugăciunea Domească urmează trei cereri privitoare la om și la nevoile lui. Cum Se îngrijește Tatăl de hrana fiilor Săi! El a dat să mănânce poporului Său „pâinea îngerilor”, trimițând drept din cer, zilnic, această pâine. A scos pentru el apă în pustie din stâncă. Hristos i-a hrănit pe cei flămânzi, i-a vindecat pe cei bolnavi, S-a arătat milostiv nu numai față de nevoile sufletești, ci și față de cele trupești – și în această cerere ne învață de la Cine să cerem mai întâi ajutor.

Oamenii cer ajutor de la alți oameni și se întristează atunci când sunt tratați cu refuz, însă ar trebui să-I ceară ajutor, direct și simplu, de la Dătătorul tuturor bunătăților.

Întrebată de unde cere ea ajutor, o femeie foarte săracă a răspuns: „De la Dumnezeu, iar de la oameni numai prin El. Inimile sunt în stăpânirea Lui, și El le înclină spre milă atunci când vrea.”

Cu cât înaintăm mai mult în viața noastră duhovnicească, cu atât ne învățăm mai mult această dependență deplină de voia lui Dumnezeu-Tatăl, bizuindu-ne pe ea întru totul, în fiecare clipă a vieții noastre, până când vom înțelege adevărul acestor spuse: Fără Mine nimic nu puteți face (Ioan 15, 5). Timpul este pentru Domnul, și Domnul este pentru trup (I Corinteni 6, 13). Iar când Domnul ne refuză ceva, El compensează însutit totul. Copiii  Săi nu depind în nicio privință de condițiile exterioare, ci numai de tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu (Deuteronom 8, 3).

Chiar dacă uneori pâinea pământească este puțină, Domnul poate să adauge la ea o asemenea binecuvântare, să pună o asemenea bucurie, răbdare și recunoștință în inima omului, încât acea pâine puțină se preface în mâinile Lui într-o bogată hrană duhovnicească, ce întărește sufletul atunci când trupul suferă lipsuri.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Ajutorul lui Dumnezeu

Ajutorarea celor săraci

Cele mai frumoase Pilde – Ajutor dezinteresat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here