Cerealele și beneficiile lor asupra sănătății
Grâul, orzul, porumbul sau ovăzul sunt numai câteva dintre cerealele care pot face minuni asupra sănătății noastre. Cerealele sunt recunoscute din cele mai vechi timpuri ca fiind remedii eficiente când e vorba de diferite boli, mai ușoare sau mai serioase. Cerealele germinate au o mare capacitate de a revitaliza organismul, mai ales după boală și în special dacă suferința a fost îndelungată.
Două dintre cerealele cele mai apreciate
Grâul
Este atât de bogat în vitamine şi proteine, încât este considerat de către mulţi nutriţionişti drept un adevărat ou vegetal. Motivele sunt lesne de înţeles, din moment ce grâul conţine aproape toate substanţele vitale pentru buna funcţionare a organismului. Are minerale – calciu, magneziu, sodiu, potasiu, siliciu, zinc, iod, cupru, clor, sulf, cobalt. Are multe vitamine – A, E, B, K, D şi PP. Are, de asemenea, enzime, proteine, glucide, lipide sau lecitină.
Grâul e bine să fie să fie consumat de către persoanele care suferă de anemie, hipotensiune arterială, rahitism, tuberculoză, astenie fizică sau intelectuală. Este indicat pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează, în cazuri de insuficienţă tiroidiană, impotenţă sexuală, frigiditate, obezitate. Face bine în diabet zaharat, boli hepatice, colită, balonări, constipaţie, tumori benigne. Ajută chiar în unele tipuri de cancer, precum şi în cazul nevrozelor sau al intoxicaţiilor diverse. Chiar dacă e un excelent remediu naturist, grâul, indiferent de forma în care este consumat, are totuşi o contraindicaţie majoră: în cazul hipertensiunii arteriale, fiindcă este un aliment vasoconstrictor.
Administrarea boabelor încolțite de grâu se face astfel: câte 5 linguri de boabe de grâu încolțit de 2-3 ori pe zi în cazul persoanelor adulte. Se administrează câte două linguri în cazul copiilor.
Tărâțele de grâu
Conţin în principal fibre vegetale, vitamine din complexul B, minerale, proteine, glucide şi enzime. Ele au însuşiri absorbante şi favorizează digestia. În aceste condiţii sunt indicate în constipaţii, obezitate, colite sau litiaze biliare.
Mod de administrare:
Se înmoaie două până la patru linguri de tărâţe în apă, lapte sau suc, se lasă câteva minute şi se beau ca atare. Cura trebuie să dureze cel puţin o lună. După aceea se întrerupe două săptămâni, iar apoi se poate relua de la capăt.
Porumbul
Porumbul germinat conţine mai ales vitaminele B şi E. La acestea se adaugă minerale cum ar fi calciu, fosfor sau fier, proteine, glucide, lipide ori lecitine. Dar nu numai porumbul germinat e o importantă sursă de vitalitate pentru organism. Şi cel neîncolțit e la fel de bun, fiindcă e un important antidot în cazul nivelului mare de colesterol din sânge. Printre alte calităţi ale sale se numără capacitatea de a regla activitatea tiroidei şi de a asigura buna funcţionare a organelor genitale.
Un rol nu mai puţin benefic îl are şi în caz de arteroscleroză, nevroze, obezitate, constipaţie, avitaminoze. Este indicat în afecţiuni ale aparatului respirator, probleme ale aparatului genital sau intoxicaţii cu diferite substanţe nocive.
Mod de administrare:
Porumbul încolțit poate fi luat atât de către adulţi, cât şi de copii, cu diferenţele cantitative de rigoare. Cantităţile indicate sunt 4-6 linguri de boabe încolţite în cazul persoanelor adulte, de 3 ori pe zi, la mesele principale. 2-3 linguri zilnic, în aceleaşi momente ale zilei, se iau și în cazul copiilor. Tratamentul e bine să fie urmat timp de cel puţin o săptămână şi maximum 3 săptămâni. În loc de boabe încolțite se pot face cure şi cu porumb fiert, în apă sau în lapte, în primul caz fiind indicat să se bea şi zeama în care au fiert boabele.
Pentru mai multe articole despre plante accesați rubrica Sănătate.
Sursă consultată: Revista ”Asul Verde”
Jurnal Spiritual