Cerealele

0
131
 CerealeleGrupa de plante cu cea mai mare importanţă pentru activitatea şi existenta umană au constituit-o dintotdeauna cerealele.

Motivul: compoziţia chimică boabelor – peste 60 la sută carbohidraţi de carbon, până la 16 la sută substanţe proteice, fibre, grăsimi, substanţe minerale, vitamine ş.a. Proprietăţile fizice şi chimice permit ca cerealele să poată fi transportate la mari distanţe şi să fie păstrate perioade îndelungate de timp, fără modificarea valorii nutritive. Cerealele sunt o excelentă sursă din complexul de vitamine B şi vitamina E. în gospodării, cerealele se păstrează în borcane cu capac, la loc uscat şi rece. Terapia naturală recomandă consumarea de germeni de cereale.

Grâul – una dintre cele mai importante cereale. Boabele de grâu conţin în compoziţia lor:

– proteine (până la 24 sută); • hidraţi de carbon (până la 75 la sută, din care preponderenţi sunt amidonul şi zahărul); • grăsimi (circa 2 la sută); • vitamine (A, B, E, K, D, PP); • substanţe minerale (Calciu, Fier, Fosfor, Magneziu, Potasiu, Iod, Mangan, Clor, Cupru ş.a.). Este bine să se consume cât mai mult cereale integrale.

– Grâul încolţit: se iau 100 g de boabe de grâu care, după spălare, se pun într-o farfurie adâncă; peste boabele de grâu se aşează un tifon umezit (împăturit în două); peste tifon, se toarnă apă la temperatura camerei (să acopere grâul cu 0,5 cm);  din  opt în  opt  ore, se îndepărtează tifonul, grâul se spală cu grijă, după care se pune din nou peste el tifonul umezit; aceste operaţii se repetă până apar primii colţişori albi, care sunt lăsaţi să crească până ating un milimetru; după aceasta, grâul se pune într-un borcănel cu capac şi se ţine în frigider; se consumă dimineaţa câte două linguri.

Cura durează până la 4 săptămâni; după o pauză de două luni, aceasta se poate relua. Grâul încolţit este energizant şi vitalizant.

 Proprietăţi terapeutice.

Pentru medicină, grâul are proprietăţi terapeutice deosebite: emoliente, laxative, antidiareice, sedative, remineralizante, reconfortante, tonice. Pentru combaterea constipaţiilor cronice, se poate folosi un decoct cu târâţe de grâu: 2 linguri de târâţe la o cană cu apă, care se fierb 10 minute, preparându-se la fel ca grişul. Se consumă pe stomacul gol, îndulcindu-se cu miere.

Compoziţia chimică este următoarea:

• apă (circa 14 la sută);

– proteine (10 la sută); • glucide (peste 70 la sută, preponderent fiind amidonul); • grăsimi (4 la sută);

–  săruri minerale (1,4 la sută); • vitamine (complexul B şi vitamina E)

– în scopuri medicinale se foloseşte mătasea, recoltată în perioada când porumbul dă în lapte şi stigmatele sunt încă verzi.

– Indicaţii terapeutice. Infuzia din mătase de porumb se recomandă în litiaza renală, cistite, în menstruaţie neregulată şi în menopauză, în tulburări circulatorii, gută, artrită. Stimulează secreţia glandelor mamare, opreşte hemoragiile uşoare, gastrointestinale.

Orzul. Componenţii principali sunt:

-apa (14 la sută); •

– proteina brută (peste 10 la sută);

– grăsimi (2 la sută);

-hidraţi de carbon (66 la sută, preponderent fiind amidonul şi zaharurile simple);

-celuloza (circa 3 la sută);

– substanţe minerale (2,5 la sută – P, K, Si, Mg, Ca, Fe).

-Proprietăţi terapeutice: emolient, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, stimulator digestiv, drenos hepatic, antidiareic. Un decoct se poate face cu 50 g de orz la un litru de apă fiartă timp de 30 de minute.

Ovăzul. Componenţii principali:

– săruri minerale (Potasiu, Calciu, Magneziu, Fosfor, Sodiu, Fier);

– hidraţi de carbon (58 la sută); •

-vitamine (A 3, Cariten, PP, urme de vitamina D).

-Proprietăţi: energizant, stimulent tiroidian, laxativ, reconfortant, răcoritor. Stimulează sistemul nervos central, favorizează vindecarea rănilor, activează procesele de eliminare a toxinelor din organism, acţionează împotriva sterilităţii şi impotenţei sexuale.

Secara. în compoziţia ei chimică găsim:

– proteine (9 la sută);

– hidraţi de carbon (70 la sută);

-lipide (circa 2 la sută);

– celuloză (circa 2 la sută);

-substanţe minerale (circa 2 la sută);

– apă (15 la sută).

Indicaţii terapeutice: afecţiuni vasculare, hipertensiune, prevenirea aterosclerozei etc.

Revista ”Planta Romanica”, nr.8, iunie – iunie 2005

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here