Cereţi-vă socoteală singuri

0
106

CUVINTEAjutându-l pe aproapele nostru să biruiască această patimă pierzătoare, trebuie să aruncam o privire şi înăuntrul nostru. Iată cu câtă îndreptăţire scrie despre aceasta ieromonahul Aristarh (Lohanov): „Oare nu trebuie să faceţi şi dumneavoastră pocăinţă pentru suferinţa pe care o încearcă aproapele vostru? Oare nu sunteţi vinovaţi pentru ea şi voi? Părinţii pot să-şi aducă aminte cum le dădeau de băut în glumă fiului sau fiicei care se aflau la vârsta adolescenţei. Oare aţi fost dumneavoastră înşivă întotdeauna model de cumpătare împotriva folosirii băuturilor alcoolice? Oare soţul dumneavoastră nu s-a apucat de băut fiindcă din pricina încăpăţânării dumneavoastră conflictul conjugal a rămas multă vreme nerezolvat? Oare n-aveţi motiv de pocăinţă dacă, amintindu-vă doar de griji şi treburi, n-aţi observat că odrasla dumneavoastră şi-a pierdut interesul faţă de învăţătură, că a devenit şmecheră şi vicleană, că vine de la discotecă cu pupilele dilatate sau, dimpotrivă, contractate de la narcotice?

Cred că totdeauna este prilej pentru pocăinţă. Luaţi asupră-vă nevoinţa postirii, rugaţi-vă mai puternic, spovediţi-vă şi împărtăşiţi-vă cu Sfintele Taine’’.

”Când sufletul este bolnav – Un psihiatru ortodox despre bolile psihice, alcoolism, narcomanie, fumat”, Dr. Dmitri Avdeev

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here