Cetatea fortificată Carcassonne

0
483
carcassone„Important din punct de vedere arheologic și artistic… un complex unic și cel mai remarcabil model de istorie medievală”.

Astfel descria Prosper Mérimée turnul din Carcassonne în 1850, într-o scrisoare către ministerul de război, explicând importanța restaurării acestuia. Datorită lui s-a păstrat această magnifică fortăreață.

Galii și-au dat seama de pasajul îngust de pe râul Aude care lega Mediterana de Atlantic era un loc strategic și au întemeiat acolo o așezare „Carcasso”. Mai târziu, aceasta a fost transformată de romani într-un castru și fortificată apoi de vizigoți, în secolul al V-lea, într-un bastion.

Râvnită din cele mai vechi timpuri pentru importanța sa strategică, Carcassonne a avut o istorie zbuciumată.

Fortăreața a fost înălţată în 1130, iar catedrala romană Saint-Nazaire a fost ridicată douăzeci de anu mai târziu. Orașul a fost fortificat sistematic abia la mijlocul secolului al XII-lea, sub domnia regilor francezi. Un al doilea cerc de ziduri de apărare, de 1.6 kilometri, incluzând Potre Narbonnaise și turnurile de veghe, a fost ridicat în jurul primelor ziduri ale orașului pentru a spori siguranța.

Când s-au inventat armele de foc cu praf de pușcă, apărarea orașului a fost întărită prin construirea la vest a unui turn de pază circular crenelat, pentru a proteja atât castelul, cât și accesul la râul Aude. Pe acel loc s-a construit biserica St. Gimer.

Construcția fortificațiilor a durat până în secolul al XIV-lea, dar Carcassonne încetase deja să fie scena conflictelor și ciocnirilor. Drept urmare, orașul fortificat și-a pierdut rolul defensiv, mai ales după ce locuitorii s-au mutat pe celălalt mal al râului și au construit un oraș sub administrație regală. (Fuseseră alungați din orașul fortificat și se așezaseră la baza acestuia, această așezare a fost distrusă de Ludovic cel Pios în 1240). Pe când noul oraș se dezvolta devenind actuala capitală a departamentului Aude din sudul Franței, vechiul oraș de mai sus a intrat într-un declin rapid.

Carcassonne a revenit în atenție abia când autorul Prosper Mérimée a devenit fascinat de monumentul istoric medieval al Franței.

El a fost reconstruit de Viollet-le-Duc la jumătatea secolului al XIX-lea. În atmosfera romantică romantică a acelei perioade, clădirile nu erau întotdeauna restaurate și readuse la starea lor inițială; ele erau „îndrepatate” sau desăvârșite din punct e vedere estetic și didactic. Restaurația a readus la viață vechiul oraș fortificat, așa încât la începutul secolului al XX-lea el era un loc favorit de oprire a călătorilor în drum spre Biarritz sau Riviera.

Turismul de masă a repus Carcassonne pe hartă și oricine vrea să viziteze acest liniștit oraș fortificat este bine să o facă în extrasezon. Dacă îl vizitați în timpul sezonului, cel mai bine este să mergeți dimineața devreme ori seara, când orașul arată cel mai bine, scăldat de razele blânde ale soarelui, la răsărit sau la apus.

Schober Ulrike, Castele și palate din Europa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here