Din bucătăria veche românească: Charlotă cu fructe și Budincă cu nuci

0
105

charlotă cu fructeCharlotă cu fructe și Budincă cu nuci sunt două dintre rețetele care au fost publicate în volumul “Dulciuri” (1936).

Lucrarea a fost scrisă de Maria General Dobrescu, relatează Agerpres.

Charlotă cu fructe

Proporții pentru 6 persoane: Blatul – 6 ouă, 150 gr. zahăr, 150 gr. făină, vanilie. Charlota – 150 gr. zahăr, 2 dl. lapte, 3 foi și jumătate de gelatină, 4 ouă, vanilie, 250 gr. fragi, 250 gr. frișcă.

Se face blatul de tort cu zahăr, făină și vanilie. De altă parte se face charlota de fructe (parte din fragi), fierbându-se zahărul, laptele, gelatina, ouăle, vanilia, apoi se adaugă fragii și frișca bătută și se ornează straturi alternative de charlotă și blat, dându-i forma și înălțimea unui tort; pe margini se barotează cu biscuiți de șampanie tocați și se ornează cu frișcă bătută.

Budincă cu nuci

Proporții: 150 gr. nuci, 2 dl. și jumătate de lapte, vanilie, 60 gr. unt, 60 gr. făină, 80 gr. zahăr, 4 gălbenușe, 3 albușe, o duzină nuci, 250 gr. cremă de vanilie.

Se curăță și se pisează miejii de nucă, se pun în lapte fierbinte vanilat, se varsă acest lapte fără să se strecoare peste untul amestecat cu făina, se adaugă la cocă zahărul, gălbenușele, nu pe foc însă și apoi albușele în zăpadă, totodată cu albușele se amestecă încă o duzină de nuci pisate, formând o compoziție groasă, apoi se varsă această compoziției într’o formă unsă cu unt și cu zahăr, se fierbe în bain-marie la un cuptor destul de fierbinte timp de 35-40 de minute. Se servește caldă stropită cu cremă de vanilie, la care se adaugă nuci pisate.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama