Château de Beloeil

0
359

BeloeilCel mai frumos castel din Belgia este Beloeil, numit adesea Versaille-ul belgian. Construit ca reședintă a familiei de Ligne,el se află la circa nouăzeci și trei kilometri la sud-vest de Bruxelles. Este un excelent exemplu al variantei belgiene a castelului în stil baroc francez.

O alee lungă mărginită de fagi duce la intrarea în Beloeil, situată la treizeci și cinci de kilometri la sud este de Tournai. Claude – Lamoral al II-lea de Ligne a construit castelul în secolul al XVII-lea ca un castel cu șanț cu apă; el compus dintr-o curte înconjurată de patru aripi, cu câte un turn rotund la fiecare dintre cele colțuri.

François-Joseph Bélanger – Arhitectul gradinilor englezesti

Ușor proeminente sunt două clădiri mai joase care adăposteau dependințele servitorilor. Castelul se reflectă în întregime în marele șanț cu apă, oferind o imagine minunată. Fântâna lui Neptun este o copie a celei de la Versailles.

Și grădinile au fost amenajate în stil oficial cu borduri de flori, statui cu zei; fântâni și trandafiri standard mareșalul Charles-Joseph de Ligne, fiul lui Claude-Lamoral, și-a exprimat gândurile despre țara sa și căminul său după cum urmează: „ Un om are două patrii a sa și Franța”. Cu această afirmație s-a dovedit un adevărat prinț rococo și, cu ajutorul arhitectului parizian François-Joseph Bélanger, el a trasnformat grădinile într-un parc în stil englezesc.

Interiorul castelului Beloeil este decorat  cu tapiserii goblen, tablouri și mobilă antică rafinată.

Într-unul din aceste turnuri se află o curiozitate macabră: păstrate într-un săculeț de aur sunt păstrate șuvițe de păr ce au aparținut Mariei-Antoaneta, regina franceză decapitată în 1793.

În grădină se află Beloeil Minibel. El conține modele în miniatură ale locuitorilor și clădirilor interesante din Belgia, precum Hôtel de Ville și Grand Palais din Bruxelles; clopotnița din Bruges, cascada Coo și multe altele.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here