Chiar şi cele mai perseverente persoane suferă, din când în când, de boala amânării.

0
263

amanareAm susţinut întotdeauna, sus şi tare, că orice ne-am dori, chiar şi atunci când suntem departe de a crede în visul nostru, perseverenţa face minuni. Chiar şi când credem că ne învârtim în gol, că toate par în zadar, un pas în plus face diferenţa şi îi răsplăteşte pe cei care sunt perseverenţi.

Şi totuşi, chiar şi cele mai perseverente persoane suferă, din când în când, de boala amânării. Aşa cum perseverenţa înseamnă să nu renunţi niciodată, amânarea înseamnă să nu începi niciodată. Unele dintre motivele pentru care amânăm sunt simple şi adevărate: chiar sunt momente în care amânăm pentru că ne lipseşte timpul, sau cheful, sau dispoziţia şamd. Însă în cele mai multe cazuri este vorba despre teamă.

Teama disimulată de multe ori în perfecţionism! ‘Nu încep încă proiectul acesta pentru că vreau să am toate datele.’, ‘Mai aştept pentru că s-ar putea să se ivească ceva mult mai bun.’, ‘Îl voi începe când mă voi linişti.’, ‘Sunt un perfecţionist şi trebuie să iasă totul perfect.’ Recunoaşteţi modelele? Şi aţi putea recunoaşte cum o vină este transformată într-o calitate? Iar după aceea putem merge să ne vedem de treburile noastre liniştiţi! Pentru că ştim că ceea ce facem, facem din corectitudine, din dorinţa ca lucrurile să meargă foarte bine!

Luaţi-vă o pauză şi gândiţi-vă ce vini de-ale voastre le transformaţi, mai mult sau mai puţin conştient, în calităţi? Din ce motive amânaţi şi cum vă construiţi scuzele de după?

Există mai multe modalităţi de a învinge amânarea şi vă recomand cu căldură cartea ‘Invingerea amanarii’ de Rita Emmett, însă două dintre ele au făcut diferenţa în cazul meu şi al celor cu care am lucrat. În cazul meu, pentru că mi-a fost uşor să mă întorc pe calea perseverenţei pentru că aici mă simt în largul meu, iar în cazul celor cu care am lucrat pentru că mulţi dintre ei erau din categoria perfecţioniştilor.

O modalitate este să îţi împarţi proiectul respectiv în task-uri mai mici. Orice ai vrea să faci: să îţi schimbi serviciul, să alergi la un maraton sau să scrii o carte, concentrează-te întotdeauna pe ceea ce ai în faţa ochilor. Vei avea parte de energia pozitivă a lucrului mic, dar bine făcut, fără a te concentra pe imaginea înceţoşată a finalului care poate îţi dă fiori reci… Imaginează-ţi că ţi-ai propus să scrii o carte de vreo 300 de pagini, despre o pasiune de-a ta. Sunt foarte mari şanse ca, având gândul a sute de pagini în minte, să începi la Calendele Greceşti.

Dacă însă ţi-ai propune să scrii astăzi o pagină la cartea ta, ai face-o? Şi dacă ţi-ai propune şi mâine acelaşi lucru, ai face-o? Eu cred că da! Tot ce ai de făcut de fiecare dată este să te concentrezi pe momentul prezent, pe o pagină de scris în fiecare zi, fără să te uiţi înapoi (‘vaaai, am scris doar 4 pagini până acum, când o să mai termin?’) şi fără să te uiţi înainte (‘n-o să temin niciodată cartea asta…’) Şi uite aşa, încet-încet, în mai puţin de un an de zile scrii prima ta carte la care visai de mult! Singurul lucru de care ai nevoie este disciplina de a face EXACT ceea ce ai făcut în prima zi. Atât şi nimic mai mult!

O altă modalitate este aceea de ţine un jurnal, măcar pentru o săptămână, a ceea ce faceţi în fiecare zi. Sunt sigură că mulţi dintre voi vă planificaţi ziua foarte bine. Şi că majoritatea lucrurilor vă ies. Însă, de multe ori, de cele mai multe ori, am fi putut fi mult mai eficienţi. Faceţi acest exerciţiu timp de o săptămână şi veţi fi uimiţi pe ce pierdeţi timpul. Scrieţi în jurnalul respectiv la fiecare jumătate de oră sau mai rar, dacă există task-uri mai lungi, însă scrieţi tot ceea ce faceţi. Veţi vedea unde vi se duce timpul preţios şi cu siguranţă veţi dori să vă revizuiţi agenda şi ziua. Măcar pentru a ajunge la perfecţionismul acela de care sunteţi atât de mândri!

Sursa: cariereonline.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here