China face un progres esențial în cercetarea artificială a soarelui

0
83

China face un progres esențial în cercetarea artificială a soarelui

Oamenii de stiintă din China au anuntat ca au stabilit un record mondial prin atingerea 101,2 secunde a modului de functionare H-mode la starea de echilibru a tokamakului, un dispozitiv experimental conceput pentru a valorifica energia fuziunii.

 

Superconductoarele Tokamak East.

Chinezii experimentați cu supraconductori Tokamak (EAST), soarele produs de om, au făcut o descoperire importantă obținând o temperatură a electronilor de 100 milioane de grade Celsius în plasmă.

Echipa de cercetare a declarat că prin utilizarea diferitelor tehnici de încalzire, puterea a ajuns la 10 megawati, energia de acumulare în plasmă a crescut la 300 kilojouli şi temperatura electronului a ajuns pentru prima data la 100 milioane de grade Celsius.

“Am realizat o operațiune de înaltă densitate non-inductivă, de înaltă densitate, în H-mode, a EAST-ului. Prin analiza integrării fizice, putem îndeplini cerințele unui viitor reactor de fuziune în ceea ce privește parametrii normali”, a declarat Gong Xianzu , cercetător la Institutul de Fizică Plasmă al Academiei Chineze de Științe.

EAST, cu o înălțime de 11 metri, un diametru de opt metri și o greutate de 400 de tone, are scopul de a furniza energie curată prin inducerea deuteriului și a tritiului în apa de mare pentru a forma fuziunea nucleară în condiții de temperatură ridicată.

Potrivit institutului, cele mai recente cercetări au furnizat dovezi experimentale și sprijin științific pentru actualul proiect China Reconstrucție de Inginerie Fusion (CFETR) și au pus o bază solidă tehnică pentru explorarea și utilizarea energiei curate de fuziune nucleară.

Operațiunea H-mode la starea de echilibru EAST a oferit un sprijin experimental important pentru funcționarea Reactorului Experimental Termonuclear Internațional (ITER), un mare proiect internațional de cooperare științifică.

Mai mult de 30 de țări participă la proiectul ITER pentru a construi cel mai mare tokamak din lume, un dispozitiv de fuziune magnetică conceput pentru a dovedi fezabilitatea fuziunii ca sursă de energie la scară largă și fără emisii de carbon, bazată pe același principiu care conferă putere Soarelui și stelelor .

Sursa: http://www.cctvplus.com/index.shtml

 

Elena-Manuela Ursache

 

 

V-ar putea interesa şi umătoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here