Chinezii au inventat-o, italienii au denumit-o. Umbrela: din antichitate, în zilele noastre

0
266

01480275

Chinezii au inventat-o, italienii au denumit-o. Umbrela: din antichitate, în zilele noastre…

Deşi în secolul al XVII-lea era reinventată de italieni care au denumit-o “umbrellaces”, de fapt prima umbrelă ar fi fost confecţionată din mătase de un chinez. “Umbrellaces” erau confecţionate din piele şi aveau formă asemănătoare cu cea a unui baldachin.

În China, prima umbrelă din material rezistent la apă, creată pentru protecţie împotriva ploii, era obţinută prin ceruirea şi lăcuirea umbrelei din hârtie şi la început erau un fel de evantai mai mare susţinut de un mâner înalt.

În antichitate, umbrelele erau cel mai des asociate cu regalitatea, dovadă stând basoreliefurile şi imaginile înfăţişînd regi însoţiţi de slujitori care îi fereau de soare cu ajutorul unor umbrele mărginite de ciucuri.

În basoreliefuri au fost reprezentate umbrelele prevăzute cu o perdea din pânză brodată sau din mătase, confecţionate astfel pentru a proteja de soare întregul corp.

Preotesele Atenei (zeiţa înţelepciunii în mitologia greacă), în timpul sărbătorilor dedicate acestei zeităţi, îşi acopereau capetele cu umbrele confecţionate cel mai adesea din piele.

Primul magazin „de umbrele” s-a deschis la Londra în 1830 – “James Smith & Sons”, iar primele umbrele erau confecţionate din oase de balenă sau stinghii de lemn acoperite cu alpaca sau pânză unsă cu grăsime pentru a fi impermeabile.

Ana Grama

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here