Cimbru – remedii pentru sănătate

0
319

cimbruCimbru – remedii – infuzii, comprese, ulei esențial

Cimbrul este un condiment tradițional în bucătaria românească. El parfumează carnea și îi dă o savoare deosebită, dar este foarte bun și când gătești varză, fasole sau cartofi. Antispastic, antispasmodic, calmant și depurativ, cimbrul este un panaceu universal, care îți poate fi mereu de ajutor. Cimbrul poate fi folosit în ulei esențial, infuzie, ceai, sirop sau comprese. Uite 5 moduri în care poți folosi planta pentru sănătate.

Ulei esențial de cimbru

Uleiul esențial întărește apărarea imunitară a organismului. Iarna, calmează infecțiile respiratorii, grație virtuților sale antimicrobiene și îmbunătățește tonusul psihic. Foarte puternic, uleiul esențial de cimbru nu trebuie folosit pentru copiii mai mici de 5 ani.

Pentru a preveni răceala, pune în fiecare dimineață 1-3 picături de ulei esențial pe un cub de zahăr. Ține-l pe limbă până se topește. Dacă te simți stresat și încordat, pune două picături de ulei esențial pe o batistă și inhalează.

Poți folosi ulei esențial și pentru a îmbunătăți aerul din casă. Pentru asta e suficient să pui 2-3 picături în umidificatorul de aer.

Infuzia de cimbru

Infuzia combate infecțiile respiratorii și oboseala și ajută digestia. Infuzează 15 g de flori sau de frunze uscate de cimbru într-un litru de apă. Bea 4 căni de infuzie zilnic. Pe cât posibil bea infuzia fierbinte, căci vaporii vor fi și ei benefici pentru organism.

Ceai de cimbru

Ceaiul calmează durerile cauzate de reumatism și artroza. Pune 100 g de cimbru  într-un litru de apă, dă în fiert și lasă la macerat câteva ore. Strecoară apoi acest decoct și toarna-l în apa din cadă, pentru o baie calmantă.

Sirop de cimbru

Siropul este eficient pentru toate afecțiunile respiratorii, în special pentru tuse. Pune la fiert 25 g de frunze de cimbru proaspăt si 25 de frunze de limba mielului proaspăt în 500 ml de apă. Lasă la fiert până când lichidul scade la jumătate. Strecoară, lasă să se răcească, apoi adaugă sucul unei lămâi și 100 g de miere. Pune siropul într-o sticluță și păstrează-l la rece. Ia câte o linguriță de sirop când simți că te supără gâtul.

Comprese cu cimbru

Compresele sunt bune pentru ulcior, datorită faptului că cimbrul dezinfectează și stimulează circulația sanguină. Ai griăa însă, în acest caz trebuie să respecți niște norme stricte de igienă.

Fierbe o cana de apă. Infuzează timp de 10 minute un amestec din 10 g de frunze de cimbru, 10 g de busuioc și 10 g de muștețel. Strecoară și pune comprese pe ochiul la care ai ulcior dimineața și seara.

Sursa curademiere.ro

Descoperiți și alte articole despre plante medicinale la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here