Cinci paşi spre întuneric

0
141

light_in_the_darkness-1Cinci paşi spre întuneric.

De-a lungul vieţii sale, omul trece prin mai multe stări de emotivitate, unele dintre aceste sunt pozitive, ceea ce aduce organismului o stare de bine, optimistă şi de împlinire personală, altele, din păcate sunt negative ceea ce duce la un disconfort al organismului până la boală. În principiu calea de urmat a omului este spre lumină, dar uneori, cu voia sau fără voia noastră, facem paşi în direcţia opusă, spre întuneric.

Pe de o parte, emoţiile negative fac parte din trăirile vieţii noastre.

Aceste trăiri emoţionale negative au efecte nocive asupra sănătăţii întregului organism uman. Pe de altă parte, prin supărarea, răutatea şi duşmănia împotriva celui de lângă noi, nu facem altceva decât să ne întristăm duhul şi să pierdem legătura cu divinitatea.

Deoarece, mânia pornită spre oameni este împotriva firii, în înţeles duhovnicesc, iar această stare provoacă boli, una după alta. Un lucru este cert şi anume atunci când nu ne simţim bine sau suntem bolnavi, sigur am făcut cel puţin un pas înspre întuneric.

Care ar fi, totuşi, aceşti paşi spre întuneric care aduc multă suferinţă fiinţei umane? Cu siguranţă aceştia sunt mai mulţi decât credem noi, în special, în zilele noastre, când gândurile şi energiile rele domina pe cele cu caracter pozitiv. Noi ne-am oprit la numărul şapte.

În primul rând, să avem permanent în faţa noastră chipul blând al Domnului Iisus Hristos, pentru a nu face unul dintre cei mai eficienţi pasi ai celui rău spre întuneric, frică. Cu toate că teama este una dintre emoţiile pe care organismul omului o experimentează în mod natural, totuşi, atunci când scăpa de sub control, aceasta poate avea consecinţe devastatoare atât pentru persoana în cauză, cât şi pentru celelalte persoane din jurul ei.

Cea mai frecvenţă, de departe, este frica de întuneric.

Imaginaţia bogată a celor mici înfloreşte atunci când luminile se sting. Ei încep să se gândească la tot felul de lucruri, de animăluţe, de obiecte care se mişcă, la fantomele de sub pat etc. Această teamă apare în rândul copiilor atunci când părinţii insistă că micuţul să doarmă cu lumina stinsă. Unor copii le este atât de frică de întuneric încât inima le bate foarte repede. Mulţi se trezesc peste noapte şi sunt învăluiţi în întuneric şi atunci le este foarte frică. Trebuie să înţelegem faptul că un copil vede o cameră întunecată diferit faţă de cum o vede un adult. Chiar dacă această teamă ni se poate părea, uneori, deplasată, nu trebuie să o neglijăm.

Frică reprezintă o reacţie aproape instinctivă asupra anumitor oameni, locuri sau împrejurări pentru majoritatea dintre noi.

Ea este o otravă pentru organism. Multe dintre temerile noastre vin din necunoaştere, neiubire şi necredinţa noastră, dar şi din trecutul nostru, din faptele şi vorbele noastre făcute şi spuse la supărare sau chiar din gena noastră. O vorbă din popor spune “cui pe cui se scoate!”, aceasta fiind întărită de către Biblie, prin exemplu lui Moise cu şarpele de aramă, când cei muşcaţi de şarpe era suficient să privească la acesta ca să-şi recapete imediat sănătatea.

Astfel, dacă îţi este frică de câine, mai mult ca sigur că acesta trebuie să fie animalul tău de companie. Iar pentru a ne putea izbăvi de muşcăturile veninoase ale păcatelor trebuie să ne îndreptăm privirile noastre la Iisus Hristos, mai mult să-l primim în inimile noastre larg deschise. Atunci vom scăpa şi de toate temerile noastre.

În al doilea rând, grijile lumeşti, cele de toate zilele apasă asupra organismului nostru aducând multe şi felurite boli.

Ele sunt, fără doar şi poate, cel mai comun şi mai otrăvitor păcat pe care îl poate săvârşi gândirea umană. “Toată grija cea lumească de la noi să o lepădăm” ne învaţă Sfânta Liturghie. Hrănirea zilnică a grijilor vieţii de tot felul şi dezvoltarea acestora în mintea imaginarului poate aduce multe boli, dar şi grave probleme în viaţa de familie. Or, se ştie că sărăcia şi lipsurile aduc discuţii negativiste şi certuri interminabile. Cearta nu rezolvă situaţia, nu aduce nici o soluţie, ci din contră, agravează şi mai mult problema. Să cugetăm, aşadar la aspectele pozitive din viaţa noastră, iar grijile noastre să le lăsăm în seama lui Dumnezeu.images

În al treilea rând, nerecunoaşterea propriilor păcate.

A crede că nu ai nici un păcat este ca şi cum te-ai asemăna cu stăpânul universului, păcatul mândriei. Nimic nu e mai rău decât mândria omului. Antidotul împotriva mândriei nu poate fi decât smerenia în duh şi adevăr.

Apoi, filaftia (iubirea de sine) dă o lovitură de moarte legii universale, a unităţii şi produce lumea disoluţiei a frământării.

Când simţurile pun stăpânire pe om, zice Sfântul Maxim Mărturisitorul, atunci mintea lucrează împotriva raţiunii şi devine sursa durerii sufleteşti. Iubirea de sine urăşte tot, zice Sfântul Ioan Damaschinul, ea urăşte chiar ceea ce spune că iubeşte, adică pe sine însuşi.

Al cincilea pas spre întuneric este ideea de posesie.

Goană după îmbogăţire, prin orice mijloace, constituie un pericol major pentru majoritatea oamenilor. Bunul pe care îl poseda omul, nu-l mai vede în valoarea lui universală, ci ca un obiect al său şi numai al său. A nu dărui nimănui e totuna cu moartea. Bogăţia nu este condamnată de Biserică, ea, uneori, poate fi un dar al lui Dumnezeu, ci modul cum a fost dobândită aceasta bogăţie. Despre acestea proorocul Isaia spune: “”viermele lor nu va muri şi focul lor nu se va stinge”” (Isaia 66, 24). Viermele este conştiinţa celor ajunşi în iad, căci cei osândiţi în acest loc vor cunoaşte că suferă asemenea chinuri pentru faptele lor.

Cu aceşti cinci paşi, sufletul celui păcătos este câştigat de diavol şi cu ele poate să-l învingă pe Hristos şi să ajungă la lumina întunericului de dinafară, la iad. Aşadar, gândeşte-te bine şi alege lumina în locul întunericului ca să pui mâna pe Împărăţia Cerurilor şi să o moşteneşti. Amin!

Doamne Iisuse Hristoase, fie că toată făptura omenească să cunoască adevărata lumină – Învierea.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul! Amin!

Doamne, ajută!

Sursa: crestinortodox.ro

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here