Cine a inventat submarinul?

0
514

submarinDin cele mai vechi timpuri ne întâlnim cu dorința ființei umane de a călători, de a străbate anumite meleaguri în lung și în lat. Mai mult, există oameni care și-au pus problema unei călătorii sub apă.

Acum probabil vă întrebați dacă a fost vreodată posibilă îndeplinirea acestei dorințe. Ei bine, răspunsul este unul afirmativ, având în atenție unele dovezi care  evocă primul aparat care a călătorit sub apă. Acesta datează din anul 1578.

Potrivit afirmațiilor unui matematician britanic, în acest an William Bourne a publicat o carte, în care este prezentat un proiect care are la bază o barcă închisă ce poate fi scufundată şi condusă sub apă. Aceasta constă într-un cadru de lemn acoperită cu piele impermeabilă. Bourne nu a construit niciodată barca, dar una asemănătoare a fost realizată în 1605, se arată pe http://en.wikipedia.org/.

Olandezul Cornelius van Drebbel a oferit credite pentru primul submarin construit. În repetate rânduri, acesta a reușit să manevreze submarinul pe râul Tamisa, la adâncimi de 3 sau 4 metri.

Conform sursei menționate anterior, submarinul lui Drebbel a avut de asemenea carena exterioară din piele pusă pe un cadru de lemn, avea vâsle care ieşeau din părţile laterale şi erau sigilate cu lambouri de piele. Acest submarin a fost construit în 1620.

Predilecția pentru construirea de submarine fiind foarte mare, până în anul 1727 au fost pantentate în Anglia un număr de 14 astfel de invenții.

Perioada Revoluției Americane a fost momentul în care un submarin a fost utilizat ca o armă defensivă într-un război naval. Un inventator, pe numele său David Bushnell a pus bazele unui submarin cu un singur loc, a cărui elice era necesar să fie activată manual.

A fost numit “Turtle”(broască ţestoasă), care  ulterior a încercat să scufunde o ambarcaţiune a britanicilor în portul din New York, cu ajutorul unei încărcături cu explozibil ataşată de fundul bărcii.

Această încercare nu a avut mari sorți de izbândă, singura victorie fiind aceea că ambarcaţiunea s-a mutat mai în largul mării.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here