Cine a inventat ‘Pizza?’

Cine a avut geniul sa inventeze pizza?

0
243

pizzaItalienii apreciaza pizza

Cine a avut geniul sa inventeze pizza?

Multi dintre noi am calatorit in Italia si acolo am mancat cea mai savuroasa mancare din bucataria italiana si  anume “Pizza”. Aceasta delicatesa este atat de populara incat este raspandita pe tot globul si este emblema bucatariei italiene. Si daca mai adaugi si salutul italian, spus cu acel accent melodios- “Buon apettito!”, italienii sunt dispusi sa iti ofere cea mai gustoasa si aratosa pizza din lume, alaturi de zambetul lor meridional.

Asociind aceasta mancare  cu poporul italian, nu avem decat sa ne intrebam ce ii mai lipseste acestui popor? practic ei au dat lovitura in bucatariile lumii, din SUA pana in China si in toata lumea. Dar sa aflam cateva lucruri despre aceasta minunata pita, asezonata cu tot felul de bunatati, care ne lasa gura apa.

Multi ar spune ca pita a aparut in Italia, ca numele suna a ceva italian, dar preparatul dateaza din antichitate. Se stie ca in Grecia Antica se prepara o paine rotunda si plata numita “pitta”. In anul 74, in urma eruperii vulcanului Vezuviu, s-au descoperit dovezi ca se consuma, la scara larga, o paine rotunda din faina in orasele Pompei si Neopolis (ulterior Napoli). Dar am putea spune ca acest preparat ar fi putut fi inventata de oricine care a descoperit incalzirea amestecului din faina si apa pe o piatra incinsa.

Orasul in care s-a inventat Pizza

Orasul care a fost strans legat de istoria preparatului este Napoli. Pe cand era o colonie greaca, consumul de paine rotunda si plata era in floare. Mai tarziu, pizza a devenit populara printre saraci, care aveau nevoie de un preparat ieftin si gustos. Atunci au pus peste painea rotunda ingrediente si au pus-o la copt. Pentru a le putea consuma si daca erau murdari pe maini, napoletanii faceau margine la   mai groasa decat centrul, iar la sfarsit aruncau marginea pitei.

Prima pizzerie din lume s-a dechis în anul 1830 și mai există și azi pe străzile din Napoli.

Era pizzei moderne incepe odata cu aducerea tomatelor in Europa din America, in secolul XVI. In secolul XVIII napoletanii obisnuiau sa toarne sos de rosii peste aluatul painii rotunde, nascandu-se astfel pizza pe care o cunoastem astazi. Pita  si-a castigat cu timpul o popularitate printre turisti, care veneau in Napoli sa guste retetele, preparate de pizzaioli.

Prin 1889 Regina Margherita însă a făcut o foarte mare pasiune pentru aceasta delicatesa culinara. În asemenea măsură, încât l-a chemat la curtea regală pe bucatarul-sef Rafaelle Esposito, care lucra într-o pizzerie şi l-a rugat să îi pregătească câteva variante de pizza. Rafaelle a fost atât de onorat de rugămintea reginei, încât s-a hotărât să facă o reţetă de pizza doar pentru ea. A pregatit o pizza cu roşii, mozarella şi busuioc proaspăt (pentru a reprezenta culorile drapelului italian: roşu, alb şi verde). Aceasta a devenit preferata reginei Margherita. Şi aşa a ajuns această reţetă de pizza să se numească “Pizza Margherita”. Cu timpul au început să apară şi să…dispară chiar, tot felul de reţete, în funcţie de zone, dar reţeta Margheritei a rămas.

 

Ionela Moldovanu