Cine ştie răspunde! Care este centrul de control al organismului?

0
184

pineal gland

Să vorbeşti, să te mişti, să-ţi aminteşti, să receptezi stimulii externi şi interni, să simţi foamea, setea, durerea, să digeri, să respiri… toate aceste acţiuni sunt controlate şi reglate de sistemul nervos, o reţea complicată de celule nervoase numite neuroni. Neuronii din sistemul nervos periferic transmit informaţiile către sistemul nervos central, format din encefal şi măduva spinării. După ce le-a prelucrat, acesta răspunde trimiţând corpului instrucţiunile necesare. O parte a sistemului nervos reglează activităţile autonome, adică independente de voinţa noastră, cum sunt bătaia inimii, respiraţia, contracţiile pupilelor sau ale stomacului.

De ce simţim foame si sete? Cum sunt făcuţi nervii?
Fiecare celulă nervoasă este formată dintr-un corp central, în care se află nucleul şi o serie de ramificaţii: unele colectează impulsurile nervoase, iar altele, numite axoni, lungi până la un metru, le transmit celorlalte celule nervoase.
Foamea şi setea ne semnalează că a sosit momentul să mâncăm sau să bem pentru că organismul este pe cale să-şi epuizeze rezervele. Când stomacul este gol, iar substanţele nutritive din sânge scad, hipotalamusul declanşează senzaţia de foame. Când, în schimb, cantitatea de apă din organism este prea mică, hipotalamusul activează senzaţia de sete, iar hipofiza, cea mai importantă glandă endocrină a corpului, eliberează un hormon care determină rinichii să producă mai puţină urină.

Glande şi hormoni
O parte a creierului, hipotalamusul, transmite instrucţiuni către glandele endocrine care produc hormonii. Aceştia sunt substanţe chimice speciale, care, introduse în sânge, reglează procesele importante cum sunt, de exemplu, creşterea, producerea urinei şi naşterea.

Nervii sunt formaţi din fascicule de axoni ţinuţi împreună de un înveliş. Cei mai lungi leagă măduva spinării de vârful degetelor de la picioare. Informaţiile călătoresc de-a lungul corpului sub formă de semnale electrice, care apar în urma unei reacţii chimice şi trec de la o celulă nervoasă la alta, cu o viteză mai mare de 100 m pe secundă.

Marea Carte, Editura Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here