Cine ştie răspunde – Ce este atmosfera?

0
610

atmosfera 1 Viaţa pe planeta noastră este posibilă datorită stratului gros de aer care o înconjoară, numită atmosferă.

Prezenţa oxigenului permite fiinţelor vii să respire şi le protejează de razele Soarelui, menţinând pe Pământ o temperatură potrivită.

Atmosfera se întinde pe mai mult de 800 km deasupra solului şi este împărţită în cinci straturi, cu diferite caracteristici.

Stratul cel mai apropiat de suprafaţa terestră se numeşte troposferă, din grecescul tropos (mişcare): este stratul cel mai turbulent, unde îşi au originea fenomenele meteorologice.

Gazele care compun atmosfera devin din ce în ce mai rare, pe măsură ce urcă, până dispar, acolo unde începe spaţiul.

În troposferă (0-10 km), la contactul cu suprafaţa Pământului, aerul este compus din azot, oxigen, bioxid de carbon, gaze rare şi vapori de apă.

Aici se formează vântul, ploaia şi zăpada. în zona cea mai înaltă a troposferei temperatura ajunge la -70°C.

În mezosferă (50-80 km) se dezintegrează fragmentele de corpuri cereşti (cum sunt meteoriţii) atrase de forţa gravitaţională a Pământului. Temperatura este uşor mai ridicată.

În stratosferă (10-50 km) se găseşte un strat subţire de ozon, un gaz care protejează Pământul de razele nocive ale Soarelui.

Poluarea aerului riscă să distrugă acest strat, punând în pericol sănătatea fiinţelor vii. Temperatura stratosferei este foarte joasă (-55°C).

• Cum, Când, De ce •

De ce nu ne striveşte atmosfera?

Deasupra noastră există aprox. 15 tone de aer care ne apasă fără să ne dăm seama de acest lucru.

Aerul nu ne striveşte pentru că presiunea lui se distribuie uniform şi este echilibrată de aerul din corpul nostru care apasă spre exterior.

SĂ FACEM

atmosfera 2Pentru a descoperi dacă aerul are greutate, aşează o riglă pe masă, lăsând o parte din ea în afara marginii.

Acoperă rigla cu o foaie mare de hârtie care să adere bine la suprafaţă şi lasă descoperită doar partea care iese în afară. Ce se întâmplă dacă lovim rigla? Foaia de hârtie va zbura? Încearcă: vei vedea că foaia nu reuşeşte să se ridice, pentru că greutatea aerului apasă pe suprafaţa ei!

În zbor

Pentru a nu resimţi perturbaţiile atmosferice, avioanele zboară la limita superioară a troposferei, la 10 km distanţă de Pământ, acolo unde aerul este mai limpede şi mai calm.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here