Cine ştie răspunde! Cum funcţionează creierul

0
154

brain-circuits-375x275

Unde, Când, De Ce – Unde se naşte frica?
Frica este o emoţie care se naşte într-o mică zonă din interiorul creierului, amigdala. În faţa unei ameninţări sau a unui pericol, această zonă din creier declanşează anumite reacţii chimice, care măresc bătăile inimii, ritmul respirator, afluxul de sânge către muşchi şi transpiraţia. Aceste manifestări sunt un instrument de apărare: ele pregătesc organismul pentru a reacţiona, fie prin luptă, fie prin fugă. Zona din creier în care se nasc emoţiile lucrează în strânsă colaborare cu partea care reglează gândirea, astfel încât emoţiile să fie ţinute sub control.

Cum funcţionează memoria?
Memoria de scurtă durată (sau memoria primară) ne permite să reţinem o informaţie atâta timp cât avem nevoie de aceasta: este memoria pe care o folosim pentru a forma un număr de telefon după ce l-am citit. Memoria de lungă durată, în schimb, poate să înmagazineze informaţii în mod permanent; ea este aceea care ne permite să avem amintiri îndepărtate şi pe care o folosim pentru a învăţa. Cu ajutorul unor strategii de memorizare (ca repetiţia) informaţiile sunt transferate de la memoria primară la cea pe termen lung.

Bulbul Rahidian
Măduva spinării este conexată la creier prin bulbul rahidian, ale cărui fibre nervoase încrucişate leagă fiecare latură a corpului cu emisfera opusă a creierului.

Marea carte, Editura Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here