Cine ştie răspunde – Cum se mişcă Pământul?

3
8508
PământulPământul realizează două tipuri de mişcare: se roteşte în jurul axei sale şi, în acelaşi timp, se roteşte în jurul Soarelui.

De aceste mişcări depind succesiunea zilei şi a nopţii, precum şi schimbarea anotimpurilor. Mişcarea de rotaţie a Pământului are loc în jurul axei sale, o linie imaginară, uşor înclinată, care leagă cei doi poli. O rotaţie completă a Pământului în jurul axei sale durează 24 de ore şi se petrece în sens contrar acelor de ceasornic. Mişcarea de revoluţie în jurul Soarelui urmăreşte, tot în sensul contrar acelor de ceasornic, o orbită eliptică, adică ovală. Rotaţia durează 365 de zile şi 6 ore.

• CINE, CUM, DE CE •

Ce este un an bisect?

Pentru a parcurge o orbită completă în jurul Soarelui, Pământul are nevoie de 365 de zile şi 6 ore. Aceste ore, în plus faţă de anul calendaristic, nu pot fi neglijate. De aceea, s-a stabilit ca, la fiecare patru ani, în luna februarie să se adauge o zi, rezultată prin adunarea acelor ore. Anul bisect are, deci, 366 de zile.

Calendarul

Anul este împărţit în 12 luni. O lună corespunde, aproximativ, timpului necesar pentru ca Luna să facă o rotaţie completă în jurul Pământului (29 de zile şi jumătate).

Să facem.
an bisect

Pentru a desena orbita Pământului, iei un cartonaş şi fixezi în partea centrală două piuneze, uşor distanţate, ca în desen. Iei creionul, apoi introduci un elastic între acesta şi piuneze, formând un triunghi. Ţinând elasticul întins, trasezi cu creionul o rotaţie completă în jurul piunezelor. Pe cartonaş se va desena o elipsă, adică un cerc puţin turtit.

De ce există zi şi noapte?
orbita

Cuvântul „zi” indică întreaga perioadă de rotaţie a Pământului şi cuprinde orele de lumină (perioadă pe care în mod obişnuit o numim ziua) şi orele de întuneric (noaptea). In timpul rotaţiei, Soarele luminează doar jumătate din Pământ. De aceea, acolo este zi, iar în jumătatea opusă, aflată în întuneric, este noapte. Ziua şi noaptea nu au aceeaşi durată în diferite puncte ale Pământului.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

3 COMENTARII

  1. Am un prieten care mi a spus ca in urma cu milioane de ani pământul se rotea invers . Sincer nu cunosc aceasta informatie si îmi vine greu sa cred. As vrea sa stiu de la un specialist care este adevărul.

  2. Mulțumim frumos pentru comentariu. Depinde la ce raportați. Invers față de ce? Față de soare, față de axa proprie? O zi minunată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here