Oamenii de ştiinţă încă nu au răspuns definitiv la această întrebare, dar se ştie că somnul ne permite să petrecem câteva ore consumând mai puţină energie. În acest fel, organismul are răgazul necesar să se „reîncarce”. Creierul este acela care reglează nevoia de somn, ca şi trezirea. Acesta însă, nu doarme niciodată! Somnul este o necesitate căreia îţi este, câteodată, imposibil să rezişti. Când dormim, trecem de mai multe ori, în mod alternativ, de la o fază de somn uşor, în care visăm, la una de somn profund.
Cifre
• Somnul ocupă aproximativ 1/3 din viaţa noastră.
• Nou-născuţii dorm chiar 18 ore pe zi.
• La adult, fazele de REM au o durată totală de 1 oră şi jumătate la nou-născut, de 8-9 ore.
• Visele ni se par lungi da rareori durează mai mult de 30 de minute.
Visăm toată noaptea?
Măsurându-se impulsurile electrice (undele cerebrale) emise de creier în timpul somnului, s-a putut stabili că, în timp ce dormim, există două faze alternante.
În faza REM (adică mişcări rapide ale ochilor), ochii se mişcă încontinuu sub pleoape, muşchii sunt relaxaţi, aproape paralizaţi, iar inima bate neregulat. Aceasta este faza în care visăm.
În faza non-REM, ochii sunt nemişcaţi, somnul este mai profund, iar semnalele electrice ale creierului scad în intensitate, în această fază, în general lipsită de vise, corpul îşi schimbă încontinuu poziţia.
Undele cerebrale în stare de veghe (a), în timpul somnului non-REM (b) şi în somnul REM (c).
Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional
Jurnal Spiritual