Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfinţii Mucenici Proclu şi Ilarie

0
137

sf de vineriCinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfinţii Mucenici Proclu şi Ilarie

Icoana Maicii Domnului numită “Prodromita” este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos. Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de întreaga noapte. Schitul Prodromu mai păstrează şi alte icoane făcătoare de minuni, printre care: icoana Sfântului Ioan Botezătorul şi icoana Maicii Domnului Apărătoarea de Foc. Prodromita este una dintre icoanele nefăcute de mână omenească, ci anume zugrăvite în chip minunat, prin dumnezeiasca rânduire. Icoană a fost zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Tara Românească.

 

Troparul Icoanei Prodromita

Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, sfintei şi dumnezeieştii icoanei tale cu dragoste şi cu credinţa închinându-ne, o sărutăm mulţumind; căci prin ea celor credincioşi dăruieşti cu adevărat tămăduiri sufletelor şi trupurilor. Pentru aceasta grăim către tine: Slava fecioriei tale, slava milostivirii tale, slava purtării tale de grijă, ceea ce eşti una binecuvântată!

Sfinţii Proclu şi Ilarie s-au născut în cetatea Calipt din Asia. Ei au luat mucenicia în vremea împăratului Traian (98-117). Proclu era unchiul lui Ilarie şi pentru că a mărturisit că este creştin a fost supus la multe chinuri.

“Care este neamul tău?” l-a întrebat judecătorul pe Proclu. Iar Procul i-a zis: “Neamul meu este Hristos, iar nădejdea mea Dumnezeu.” Când judecătorul l-a ameninţat cu schingiuirile, Proclu a zis: “Dacă tu, judecătorule, te temi să nu calci porunca împăratului tău, de frica morţii acesteia trupeşti cu care eşti ameninţat, oare cu atât mai mult nu suntem datori noi creştinii să ne temem a călca porunca lui Dumnezeu, de frică să nu cădem în moartea cea veşnică!”

În vreme ce Proclu era torturat, a venit şi Ilarie înaintea judecătorului şi i-a zis: “Şi eu sunt creştin.” După torturi prelungite, Proclu a fost răstignit pe o cruce, iar la trei zile de la moartea unchiului său, Ilarie a fost decapitat.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfintei Veronica;

– Sfântului Cuvios Mihail Maleinul;

– Sfântului Mucenic Serapion cel Nou;

– Sfinţilor Mucenici Andrei Stratilatul, Faust şi Mina;

– Sfântului Mucenic Mamant.

Sursa crestinortodox.ro

 

V-ar putea interesa şi aceste articole