Ciocolata generează starea de bine 

0
180

ciocoPudra de cacao şi ciocolata provin din boabele de cacao, care se găsesc în păstăile arborelui de cacao Theobroma cacao, un capac veşnic verde, care creşte în special într-o arie la maximum 20 de grade de ecuator. Pentru a se produce cacao şi ciocolată, boabele sunt fermentate, projite, decojite, măcinate şi combinate adesea cu un agent îndulcitor sau aromatizant.

Arborele de cacao se găsea iniţial în pădurile tropicale pluviale din America Centrală. Acum câteva mii de ani a fost cultivat de anticii azteci. Arborele poate atinge înălţimi de 12 m şi are un aspect destul de neobişnuit, deoarece păstăile în formă de minge de fotbal care conţine boabele cresc direct din trunchi. Fructul acestui copac era atât de valoros, întcât aztecii foloseau boabele de cacao ca monedă de schimb atunci când spaniolii au ajuns pentru prima dată pe continent.

Când europenii au aflat despre această substanţă remarcabilă și delicioasă, au fost foarte impresionaţi de efectele stimulante ale extractului de cacao şi de starea de bine pe care o genera. Aşa cum se știe, cacaua este o sursă excelentă de fitonutrienţi denumiţi catachine şi, asemenea afinelor sau ceaiului, controlează exprimarea genelor prin dezactivarea factorilor de transcripţie cu efecte negative, precum NF-kB şi prin activarea factorilor de transcripţie cu efecte protectoare, ca NRF2.

Ciocolata bogată în nutrienţi şi cacao din care este făcută sau alimente complexe, care conţin mai mult de trei sute de compuşi şi de substanţe chimice în fiecare îmbucătură. Acestea exercită efecte importante asupra proceselor chimice din creier, în special asupra serotoninei, dopaminei sau a peptidelor opiacee, ceea ce are ca rezultat o dispoziţie pozitivă şi sentimente euforice. Ciocolata stimulează eliberarea de opiacee cerebrale, precum endorfinele, care au o compoziţie chimică similară cu ceea a morfinei. Aceste opiacee naturale cerebrale poartă o mare parte de responsabilitate pentru răspunsul organismului la plăcere, stres şi durere.

Dr. Nicholas Perricone ,,Veșnic tânăr”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here