Maria Montessori, medicul care a oferit o alternativă la educația clasică

Maria Montessori și  excelența în educație

0
83

 

Maria Montessori și  excelența în educație

Maria Montessori -Am auzit cu toții de sistemul de învățământ Montessori, care de fapt este un sistem care este accesibil numai oamenilor cu potențial financiar. Dacă cineva dorește să își educe copilul cu  altă metodă decât cea clasică, la stat, acesta poate alege metoda de predare Montessori. Mie mi se pare o metodă foarte bună, care lasă copilului libertate de exprimare. Și în același timp îl ajută să descopere mediul înconjurător, prin metode didactice și pedagogice binevenite. Este mare lucru ca un copil să nu fie agresat verbal la școală și să  simtă bucuria copilăriei din plin, chiar și atunci când învață. Este ideal ca copilul să aibă cele mai bune metode de a învăța și să nu dezvolte încă de mic teamă, vină și timiditate. Pentru că viitorul adult este construit de copilul de ieri și rănile emoționale se șterg foarte greu, sau niciodată. De aceea metoda Mariei Montessori, este o metodă pedagogică foarte răspândită în zilele noastre. Dar este păcat că educația cu această metodă pedagogică, costă mulți bani. Și nu este pentru oricine.

Maria Montessori
Maria Montessori

Viața Mariei Montessori

Maria Montessori s-a născut în 1870 în Ascona, Italia. La 26 de ani a devenit prima femeie doctor din Italia. Ea a lucrat ca medic cu copii cu afecțiuni mintale și din familii foarte sărace. Astfel a dezvoltat o metodă de educație, creînd o metodă de reformă socială prin educație, pe care a îmbunătățit-o de-a lungul vieții.

La 36 de ani a înființat “Casa dei bambini”, unde a aplicat metodele de educație, inventate de ea. Acolo copiii au învățat să se autodezvolte prin ei înșiși și să absoarbă cunoștințe din mediul exterior. Astfel, metoda a început să se răspândească rapid, atât în Europa, cât și în America.

A fost nominalizată de trei ori la Premiul Nobel , având cunoștințe temeinice, în biologie, antropologie, psihiatrie și matematică. Ea și-a dat seama de universalitatea legilor umane, lucrând cu mulți copii din diferite medii sociale și din multe țări. Maria Montessori a ajuns la concluzia că atunci când copiilor li se oferă posibilitatea să se dezvolte armonios și independenți, aceștia sunt gata să exploreze lumea înconjurătoare.

În 1952, moare în Olanda.

Citate de Maria Montessori

“Copilul este constructorul spiritual al omenirii, iar obstacolele în calea dezvoltării sale libere sunt pietrele din zidul în care a fost închis sufletul omului.

Copilul trebuie să stea în tot locul nemişcat, să nu se atingă de nimic, pentru că nimic nu este al lui, totul este proprietatea adultului: tabu pentru copil.

Adultul crede că el ar fi plăsmuitorul copilului, făuritorul vieţii lui sufleteşti; crede că poate săvârşi din exterior o operă creatoare, dând stimuli, directive şi sugestii spre a dezvolta în copil inteligenţă, sentiment şi voinţă.

Un test al corectitudinii procedurii de învăţământ este fericirea copilului.

Inteligenţa omului nu vine din nimic: ea se făureşte pe temeliile aşezate în perioadele de formare a simţurilor la copil.

Înlăuntrul copilului se află soarta viitorului.

Binele şi răul din adult sunt în strânsă legătură de dependenţă cu viaţa copilului în care a crescut.

Trebuie să ajutăm copilul să acţioneze singur, să voiască singur, să gândească singur; aceasta este arta celor ce aspiră să slujească spiritul.

Copilul e începutul vieţii adultului, mai mult el l-a creat pe adult.

Dacă un copil este criticat des, el învaţă să condamne”.

Maria Montessori

Temelia construcţiei care e omul, se pune când el e copil

“Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.

Atunci când copilul este umilit, învaţă să se simtă vinovat.

Când unui copil i se oferă puţină libertate de acţiune el va spune imediat, “Vreau eu să fac asta!”. Dar în şcolile noastre unde mediul este adaptat nevoilor copiilor, ei spun “Ajută-mă să fac asta singur”. Iar aceste cuvinte le dezvăluie nevoile interioare.

Copilul ne oferă adevărata sinteză a vieţii, care rezidă în spiritul umanităţii. Dar acel spirit care învăluie copilăria noastră este apoi întunecat de umbrele temniţei care începe deasupra copilului în creştere; iar omul îl vede murind departe şi pierind în lumina zilei obişnuite. Într-adevăr, viaţa noastră socială înseamnă destul de des întunecarea şi moartea vieţii naturale care există în noi”.

Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here