Citirea gândurilor poate deveni realitate

0
94

Deși poate părea doar un deziderat imposibil de realizat, oamenii de știință sunt din ce în ce mai aproape de a citi gândurile.

cititConform unei cercetări publicate pe www.plosbiology.org,   oamenii de știință de la Universitatea Berkley din California au creat un sistem care, pe baza undelor cerebrale emise de creier, poate reconstrui sunetele asociate anumitor cuvinte pe care le avem în minte. Savanții au observat că atunci când vorbim cu voce tare și atunci când spunem ceva în gând, se activează aceeași zonă cerebrală. În cadrul studiul care a inclus 15 pacienți, a fost analizată zona creierului care ne ajută să oferim un sens lingvistic sunetelor (girusul temporal superior), prin monitorizarea undelor cerebrale în timp ce subiecții ascultau mai mulți vorbitori rostind anumite cuvinte. Astfel, cu ajutorul unui model computerizat, cercetătorii puteau intui cuvântul la care se gândeau subiecții. O astfel de descoperire ar putea aduce îmbunătățiri semnificative pentru persoanele cu deficiențe de comunicare și nu numai.

O altă echipă de cercetători de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a dezvoltat un program care ar putea să observe modificările care apar la nivelul creierului, în funcție de imaginile pe care le privește.

Conform www.dailymail.co.uk, oamenii de știință au utilizat RMN-ul pentru a studia anumite zone din lobul occipital, descoperind un comportament diferit al creierului, în funcție de literele pe care le privea subiectul. Un algoritm special analiza schimbările de la nivelul creierului, făcând posibilă reconstruirea imaginii. Chiar dacă este doar un pas mic în amplul proces de citire a gândurilor, cercetătorii susțin că dacă vor descoperi că stimulii vizuali externi produc în creier aceeași reacție ca imaginația, atunci citirea gândurilor va fi cu adevărat posibilă.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here