Cititul și somnul sunt cruciale pentru păstrarea facultăților mentale

0
117

tumblr_mn0gs4xszN1s22suro1_500Durata somnului și activitățile intelectuale au o contribuție esențială la păstrarea facultăților mentale, susțin cercetătorii italieni.

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Valencia, odată cu înaintarea în vârstă, capacitățile cognitive, adică gândirea, memoria și atenția, scad progresiv, dar acest proces poate fi încetinit cu ajutorul a două elemente cheie.

Studiul acestora a vizat persoane de peste 65 de ani, ale căror obiceiuri de viață au fost analizate în detaliu. Subiecții au fost supuși și unor teste cognitive.

 Între șase și opt ore pe noapte

Rezultatele au arătat că persoanele care dorm între șase și opt ore pe noapte riscă de două ori mai puțin să sufere de tulburări cognitive față de cei care dorm mai puțin sau mai mult. Același lucru s-a constatat în cazul persoanelor în vârstă care practică o activitate mentală stimulatoare, îndeosebi cititul asiduu.

Autorii studiului publicat în Revista de Investigacion Clinica consideră că o intervenție asupra unuia, altuia sau ambilor parametri poate contribui la prevenirea declinului cerebral asociat cu avansarea în vârstă.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here