Ciudad de Mexico, un cutremur fără sfârşit

0
389

Ciudad_De_MexicoLa 19 septembrie 1985, după-amiaza a avut loc un puternic cutremur marin cu magnitudinea 8,1 pe scala Richter, în estul Pacificului, în faţa litoralului Vestic al Mexicului. Aici, două plăci litosferice se mişcă una către cealaltă: marea placă a Oceanului Pacific şi cea a Caraibelor. Placa Pacifică este presată sub placa Caraibelor în adâncime. În acest proces de coliziune (subducţie) se produce permanent o tensiune care, din timp în timp, se degajă sub forma cutremurelor.

În timp ce pagubele de pe litoralul vestic al Mexicului învecinat direct cu centrul seismic submarin sunt menţinute în anumite limite, capitala Ciudad de Mexico, situată la 400 km, a fost bântuită de o catastrofă de mari proporţii. Atunci, blocurile s-au prăbuşit, conductele de apă şi gaze au plesnit, iar numeroase faţade de clădiri s-au prăbuşit pe străzi. În multe locuri au izbucnit incendii, supravieţuitorii căutându-si disperaţi prin ruine apropiaţii.

Sub cerul întunecat de nori de praf, centrul istoric al oraşului de milioane de locuitori a fost distrus în proporţie de 35%. Au fost înregistraţi cam 20.000 de morţi. Numai într-un bloc de 12 etaje, cu peste 300 de apartamente au murit 1.000 de oameni.

După câteva cutremure ulterioare mai slabe, care au tot întrerupt lucrările de salvare, în ziua următoare a avut loc din nou un şoc violent cu o magnitudine de 7,5 pe scara Richter. A fost rândul altor case să se prăbuşească, de pildă Spitalul Juarez, cu 12 etaje. Oameni deja îngropaţi sub moloz au fost acoperiţi de noi ruine.

De ce cutremurul din Mexico, pe coasta Pacificului, deci în apropierea imediată a epicentrului, a avut urmări moderate, dar în schimb, în îndepărtatul Ciudad de Mexico, la sute de kilometri, a bântuit cu furie?

Determinantă pentru pagubele pricinuite nu este în primul rând, Tăria unui cutremur pe scara Richter, ci mai degrabă tipul de subsol, amplitudinea locală a undelor seismice şi densitatea construcţiilor.

Oraşul Ciudad de Mexico este construit pe sedimentele lacului Texcoco, astăzi secat. O asemenea temelie poate să-şi piardă brusc soliditatea sub efectul unui cutremur. În plus, mari părţi din oraş, în special centru istoric, nu au fost construite conform normelor de securitate seismică.

”Marile catastrofe geologie”, de Martin A. Koeing si Hans Heierli

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here