Cine ştie rãspunde! Ciupercile sunt plante?

0
2156

Ciupercile otravitoareOdinioară, ciupercile erau clasificate ca plante, dar acum oamenii de ştiinţă consideră că ele, de fapt, fac parte dintr-un regn distinct. Spre deosebire de plante, ciupercile nu au clorofilă şi deci nu sunt capabile să-şi prelucreze hrana prin fotosinteză.

Ele produc, în schimb, nişte enzime care dizolvă substanţele organice din pământ (resturi animale şi vegetale), în aşa fel încât să le poată absorbi, procurându-şi elementele esenţiale pentru dezvoltarea lor. Ciupercile, prezente în toate mediile, chiar şi în apă, se reproduc răspândind miliarde de particule microscopice, sporii, în stare să garanteze proliferarea a numeroase organisme noi. Mucegaiurile şi drojdiile sunt ciuperci microscopice formate dintr-o singură celulă.

Factori de descompunere

Ciupercile şi bacteriile au un rol fundamental în descompunerea plantelor şi a animalelor moarte şi, în consecinţă, în fertilizarea solului.

Cine, cum, când – Cum folosim ciupercile?

Ciupercile sunt folosite pentru producerea medicamentelor, a cernelurilor şi a lipiciului, pentru fermentarea brânzeturilor şi a băuturilor alcoolice şi, în sfârşit, pentru dospirea produselor de panificaţie. Primul antibiotic descoperit a fost penicilina, derivată din mucegaiul pe care îl vedem adesea dezvoltându-se pe fructe.

Paraziţi

Ciupercile parazite absorb substanţele nutritive de care au nevoie din plantele şi din animalele vii, provocându-le acestora distrugeri şi boli.

Cifre

Buretele viperei provoacă moartea unui om după 6-15 ore de la ingerare.

Băşica porcului poate să aibă chiar şi un metru în diametru.

Faţă de alte specii de ciuperci, care au o viaţă scurtă, ganoderma lucidum poate să trăiască chiar şi 50 de ani!

Există cel puţin 100 000 de varietăţi de ciuperci, iar grupa ciupercilor cu umbrelă cuprinde, aproximativ 25 000 de specii.

Viaţa în simbioză

Ciupercile trăiesc în simbioză cu alge minuscule şi formează lichenii; ciuperca protejează alga, în timp ce aceasta îi furnizează ciupercii hrana.

Cum sunt ?

Deşi  au cele mai variate forme, culori şi dimensiuni, în general ele sunt formate dintr-un peduncul şi o pălărie. Unele ciuperci sunt comestibile, altele sunt foarte periculoase, fiind toxice şi otrăvitoare. Cele care nu sunt perfect cunoscute nu trebuie niciodată atinse, cu atât mai puţin culese şi mâncate.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here