Civilizația lumii moderne – O cultură a căderii?

0
118

viațăO viață fericită în civilizația lumii moderne

Merge vorba și merge pe dreptate despre civilizația lumii moderne cum că ar fi o cultură a căderii. Se pare că atletismul acesta în căutarea fericirii printre lucrurile materiale a acaparat generații întregi de oameni lipsiți de simplitatea și fericirea omului cumpătat, echilibrat și fericit. Dar nimeni nu vine să ne învețe cu forța cu privire la modul în care să ne trăim viața. „Regizorul” de serviciu știe să programeze pe fiecare în parte la cursa nemiloasă a alergării către cele materiale și ale deșertăciunii.

De pildă, în mijlocul lumii acesteia încă mai viețuiesc oameni simpli care știu să-și ierarhizeze prioritățile căutând mai întâi Împărăția Cerurilor știind că toate celelalte i se vor adăuga„ prin milostivirea lui Dumnezeu și în ciuda diavolului, căci așa ne zice Domnul: „Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei.” (Mt.6, 34).

Cum să te bucuri de viață – Pildă

Un industriaș foarte bogat a fost deranjat de un pescar care stătea pe malul râului, aproape de locul în care își avea ancorat iahtul său. Pescarul își adunase instrumentele de pescuit și privea alene luciul apei.

– De ce nu ieși cu barca în larg, la pescuit? Îl întrebă industriașul.

– Pentru că am prins destul pește pentru ziua de astăzi, răspunde pescarul.

– Cum de nu prinzi mai mult pește decât ai nevoie? Îl întrebă omul bogat.

 – Și ce să fac cu el?

–  Ai putea câștiga mai mulți bani, veni răspunsul impacientat, apoi ai putea să-ți cumperi o barcă mai mare ca să prinzi și mai mult pește. Mai mult pește înseamnă mai mulți bani.  Curând ai avea o întreagă flotă de pescuit și ai deveni un om bogat așa ca mine.

– Interesant. Și după aceea ce aș face?, întrebă pescarul.

– Ai sta, te-ai odihni și te-ai bucura de viață, răspunse industriașul.

– Apoi ce crezi dumneata că fac eu acuma? Spuse pescarul privind liniștit pe țărmul celălalt al râului. Nu vezi că stau și mă bucur de viață?

Pentru unii e greu de înțeles acest mod de viață, este greu de digerat deoarece întreaga societate, astăzi, își are scopul în a avea, a dobândi, a se făli. Toate acestea în detrimentul păcii, liniștii sufletești și al echilibrului fizic și emoțional. Așadar oamenii din pilde învață ceea ce este bine și frumos!

Vă invităm să citiți și aceste pilde.

Sursa consultată: catehetica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here