Clădirea unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu devine muzeu de istorie

0
92

aaanicolaeceausescueO cădire, monument istoric, fostă unitate militară la Gara Târgovişte, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, va fi amenajată ca muzeu, parte al Complexului Muzeal Curtea Domnească, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul complexului, Ovidiu Cârstina. Doritorii vor putea vizita clădirea din luna septembrie.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]După ce clădirea a stat nefolosită peste 15 ani, oficialii locali au decis să amenajeje spațiile pentru a putea fi accesibile publicului. Clădirea a fost, în perioada 1893-1914, Şcoala de cavalerie.

“Am amenajat ca atare holurile, spaţiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea înainte de a se pune în practică sentinţa. De asemenea, amenajăm camera în care a funcţionat acel tribunal şi, nu în ultimul rând, dormitorul în care soţii Ceauşescu au petrecut ultima noapte. Punctul muzeal va funcţiona ca expoziţie a Muzeului de Istorie.

Ne-am gândit ca pe lângă aceste spaţii pe care le-am amenajat să avem în holul central o expoziţie legată de şcoala de cavalerie, pentru că nu trebuie uitat faptul că această clădire este un monument istoric”, a precizat directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina, citat de Agerpres.

De asemenea, vizitatorii vor putea vedea zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.

“Au fost revopsite interioarele clădirii, cu aceleaşi culori care erau în 1989, va fi adus mobilierul din acea perioadă, deja există paturile unde au dormit soţii Ceauşescu înainte de execuţie. Sunt nişte paturi simple, de cazarmă.

Clădirea, aflată în curtea în care este Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a rămas conservată, nu a fost nevoie decât de vopsire şi de înlocuirea geamurilor. La ferestrele camerei unde au stat, peste noapte, soţii Ceauşescu înainte de execuţie sunt gratii.

În cameră sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care îi păzea”, a precizat directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Potrivit autorităților locale, citate de Agerpres, există foarte multe solocitări ale turiștilor străini care vor să vadă locul exact în care au fost împușcați dictatorii Ceaușescu.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here