Povestea tinerei care a renunţat la un salariu de mii de euro pentru bucătărie

0
208

Claudia-Romana RistaClaudia-Romana Rista exersat 10 ani managementul vânzărilor în corporații cu renume mondial: McDonald’s, Xerox, Franke, Red Bull, Petronas, Coca-Cola. Apoi viața i s-a schimbat brusc într-o dimineață, când s-a dus la piață. „Tot ce voiam să fac era să gătesc. Mi-am închis smartphone-ul și m-am resetat”, povestește Claudia-Romana Rista.

Are 33 de ani, iar acum fix 6 luni a renunțat la multinaționale și a pornit pe drumul pasiunii ei: arta culinară. Mereu cu un șorț înflorat dintr-un costum popular în față, peste pantaloni sau rochie, cu zâmbetul pe buze spune că abia acum și-a găsit echilibrul în viață, gătind. Chiar dacă nu mai câștigă ca înainte.

În loc să își facă griji în plină criză economică, face niște tarte de vis, folosind combinații inedite: cătină, prune, migdale, și lime, sau banane, rodie, petale de floarea soarelui, gălbenele, albăstrele, chilli și unt de arahide.

Claudia-Romana Rista s-a regăsit cu mixerul în mână

Florile de dovleac sunt printre preferatele ei, mixează brânzeturile cu flori de gălbenele sau levănțică și, în plin sezon dulce, e gata să combine un meniu complet folosind exclusiv pepenele. Dacă face piața, postează pe Facebook poze cu deliciile găsite la țărani. Claudia–Romana Rista trăiește gătind. „Sunt în sfârșit eu, cu mixerul în mână, combinând la instinct aromele”, mărturisește.

Lista de bucate 

A venit la facultate la Timișoara unde a făcut jurnalistică și hamburgeri în același timp. Apoi a lucrat în management de vânzări prin diverse corporații cu renume. Totul până într-o zi. „M-am decis să-mi acord o pauză de masă, mai lungă. Să-mi priască! Voiam să fac eu piață, să o colind liberă cu un coș la braț. Să aleg cu mână mea legumele, zarzavatul, să gătesc în combinațiile ce îmi vin pe moment”, povestește Rista.
De atunci a devenit brand. Claudia-Romana Rista este „Rista de bucate”.

Bucătărie arhaică și dragoste

Debutul  în lumea rafinată a gurmanzilor și l-a făcut ceva mai devreme, din pasiune pură. A avut de umplut mesele la un dineu de 70 de persoane dat de Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviță din București. E drept, cerința, de data aceasta a fost una aparte: mâncare de casă. Dar altfel.

Rista le-a preparat ouă umplute cu piure de mazăre și mentă, o gustare în varză, ruladă de somon cu file de șalău de Nil, chiftele de linte, harbuz murat și bezele. Mai recent a început să primească cereri pentru celebrele ei tarte, care să fie fi incluse în meniurile unor localuri de patru stele din țară.

La Concusrul internațional de gătit în aer liber de la Cluj a câștigat 3 medalii de argint pentru bunătățile preparate.

Primele 25 de tarte, pentru un ONG

Prima ieșire în lume a Claudiei-Romana Rista a avut loc ca voluntar în gătit. A pregătit 25 de tarte, niciuna decorată la fel. De aici a pornit totul. „Reacțiile post-eveniment în rețelele sociale și pe bloguri de la oameni pe care nu i-am cunoscut m-au determinat să mă gândesc că pot scoate ceva din această pasiune în viitor. Mai ales că de corporații eram deja sătulă, până peste cap”, glumește tânăra.

”Sunt câteva imagini pe care le păstrez cu mine și care mie mi-au deschis ochii și, firesc, apetitul: carafa cu vinul făcut de bunica mea în căsuța din podgoria Minișului, oloiul de dovleac adus din zona Făgetului de bunicul meu și cârnații cu paprika făcuți de tata.”

CLAUDIA ROMANA RISTA,
lady-chef în devenire

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here