Clopotul misterios din Costa Rica

0
188

clopot-costa-ricaUn clopot mic, ca cel care se atârnă de obicei la gâtul bovinelor, descoperit recent pe o plajă din Costa Rica din întâmplare, stârnește nedumerirea.

Clopotul, destul de ruginit, are gravat pe partea sa exterioară “1944 Libération de la France”, “Victoire 1945” şi “Maîche France”, transmite Le Parisien.

Bizarul obiect a fost semnalat, printr-o scrisoare, primăriei oraşului Maîche (Doubs) de o femeie din Costa Rica: “Franceza mea nu este bună. Am găsit site-ul primăriei dumneavoastră din Maîche… Eu cred că acest clopot ar putea avea o poveste interesantă şi ar fi amuzantă dezlegarea misterului său”.

“Existenţa unui clopot de acest tip nu este surprinzătoare. Cu ocazia Eliberării, au fost turnate multe modele de clopote care imortalizează eliberarea Franţei. Fiecare comună putea comanda mai multe exemplare. Se ştie chiar că ele au fost fabricate la câţiva kilometri de aici”,  a spus unul dintre istorici francezi.

Pe malul lacului Saint-Point, există încă turnătoria Obertino, în Labergement-Sainte-Marie, specializată în producţia de clopote pentru bovine.

“Poate că este vorba despre un vechi naufragiu. Clopotul ar fi fost adus de apele mării după ani de zile”, au spus oficialii locali din Maîche.

Pentru a înţelege povestea acestui clopoţel eşuat atât de cealaltă parte a lumii fost lansat un apel către populaţia locală, dar şi către cea aflată de cealaltă parte a oceaanului.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here