“Cocktail-ul toxic” de la suprafața planetei Marte. Efectul razelor ultraviolete, devastator

0
120

La suprafața planetei Marte exită un format un “Cocktail toxic” care s-a format sub efectul razelor ultraviolete, susţin cercetătorii scoţieni.

O echipă a Școlii de fizică și astronomie a Universității din Edinburgh a efectuat cercetări asupra percloraților, săruri prezente din abundență pe Marte. Se pare că, acești compuși, stabili la temperaturi moderate, devine un oxidant puternic atunci când sunt activaţi. De exemplu, sub efectul unei creșteri de temperatură.

Deşi pe Marte temperaturile sunt foarte scăzute, cercetătorii au descoperit că percloratul poate fi activat şi de efectul razelor ultraviolete.

“Am demonstrat că atunci când iradiem percolorații cu un flux de raze ultraviolete asemănătoare cu cele de pe Marte, aceștia devin bactericizi”, au explicat oamenii de ştiinţă, potrivit Scientific Reports.

Mai mult, exită alți doi compuși prezenți pe Planeta Roşie – oxidul de fier şi peroxidul de hidrogen- care acționează în sinergie cu perclorații, ce conduc la o mortalitate rapidă a bacteriilor.

“Observațiile noastre arată că suprafața actuală a lui Marte este foarte nocivă pentru celule, sub efectul unui cockteil toxic de oxidanți, perclorați şi raze ultraviolete”, atrag atenţia savanţii.

Astfel, efectele bactericide ale percloraților iradiați cu raze ultraviolete “reprezintă o nouă probă că suprafața lui Marte este letală pentru celule și că multe dintre regiunile de la suprafață sau din apropierea ei sunt nelocuibile”, mai arată cercetătorii.

Ana Grama