Elite fără graniţe – Ei sunt România: Studenta la Sheffield care vrea să lucreze la Naţiunile Unite

0
137
Codrina CretuRomania are tineri remarcabili, care uimesc o lume intreaga prin performantele lor. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Codrinei Cretu, studenta la Relatii Internationale si Studii Politice in cadrul Universitatii din Sheffield, Marea Britanie.

Pe viitor, tanara isi doreste sa lucreze la Natiunile Unite sau sa faca parte din Corpul Diplomatic. Pana atunci, insa, Codrina Cretu, este si presedinta Asociatiei Natiunilor Unite, filiala Sheffield. Ea tinteste un internship in Franta si un master in securitate.

Parcursul academic

Codrina Cretu a terminat studiile liceale in Romania, la Colegiului National “Gheorge Vranceanu” din Bacau. Acesta este si ultimul sau contact cu sistemul de invatamant romanesc.

“Inca din perioada liceului m-am implicat in activitati cat mai diverse. Am incercat a-mi largi orizonturile si de a dobandi o perspectiva cat mai ampla asupra carierei pe care imi doresc sa o urmez. Am participat la olimpiade si concursuri scolare, la numeroase conferinte de simulare a activitatii Natiunilor Unite desfasurate in limba engleza, atat in tara cat si in strainatate si am luat parte in diverse proiecte de voluntariat”, face tanara o scurta prezentare.

Acum, este studenta in anul doi la Relatii Internationale si Studii Politice in cadrul Universitatii din Sheffield, Marea Britanie. In paralel, este si presedinta Asociatiei Natiunilor Unite, filiala Sheffield.

De ce Sheffield?

Decizia a fost una destul de naturala, pentru ca inca din adolescenta ideea continuarii studiilor in strainatate i-a suras, marturiseste Codrina Cretu.

“Am fost mereu atrasa de limba engleza, de ideea de a invata intr-o tara din Europa si de a avea parte de o experienta unica, multiculturala. Spre sfarsitul liceului, alte argumente de ordin profesional mi-au intarit determinarea. Am luat in considerare faptul ca nivelul academic mai ridicat, facilitatile de care voi dispune, oportunitatile pe care le voi avea in Marea Britanie imi vor oferi o experienta academica mult mai complexa decat imi putea oferi Romania. Pot spune ca pana in momentul de fata asteptarile mele au fost depasite.

In ceea ce priveste universitatea pe care am ales sa o urmez – University of Sheffield – decizia a fost luata avand in vedere studiile pe care imi doream sa le urmez si locul pe care aceasta universitate il are in topul european si mondial, detinand unul din cele mai bune departamente de studii politice; de asemenea, ideea unei vieti in Londra nu m-a atras.  Sheffield-ul are un campus universitar atragator si este considerat cel mai ‘verde’ oras din Marea Britanie”, declara studenta romanca.

Romanii in Marea Britanie

Adaptarea la un spatiu complet diferit de cel in care ai fost educat nu poate fi un proces usor, dar e un proces pe care il putem influenta in mare masura, crede tanara.

“O gandire pozitiva si o abordare cat mai deschisa la nou fac minuni. Am mentionat ca procesul de adaptare poate fi influentat in mare masura, deoarece, desi ca student in Marea Britanie m-am simtit mereu binevenit, apreciat, fara a intampina prea mari dificultati, stiu multe cazuri de romani care nu s-au adaptat si s-au simtit respinsi, marginalizati. Eu cred insa ca asta depinde in totalitate de mentalitatea cu care pornim in aceasta calatorie. Mediul academic de aici este extrem de divers, deci exista in permanenta alti studenti care sunt in aceeasi situatie ca tine, iar universitatea face efortul de a-i implica pe toti”, puncteaza tanara studenta.

Cel putin in mediul academic, mentioneaza ea, romanii sunt foarte apreciati. “Sunt persoane foarte muncitoare, sociabile, cu o cunoastere a limbii engleze mult peste media europeana. Majoritatea alege sa studieze in strainatate pentru ca isi doreste sa performeze. De aceea face eforturi mari sa invete, sa cerceteze, sa asimileze cat mai mult, sa-si dezvolte noi orizonturi si de multe ori sa si lucreze atat cat legea le permite”.

Ar recomanda Sheffield unui student din Romania? “Categoric!”, raspunde tanara Codrina Cretu.

“Eu sunt deosebit de incantata, dupa primul an. Pentru ca standardele academice sunt deosebit de ridicate, Universitatea aflandu-se printre primele 100 universitati din lume, numarul de studenti romani e mare. Sheffield-ul este un oras superb de care, personal, inca nu m-am plictisit”, marturiseste Codrina Cretu.

Pe tinerii din Romania, care se gandesc sa isi urmeze studiile in strainatate, ii sfatuieste “in primul rand sa fie pozitivi. Trebuie sa fie mai deschisi, mai constienti ca ei sunt singurii care isi pot influenta calitatea experientei peste hotare. Sa fie mereu implicati in activitati cat mai diverse. Doar astfel isi pot da seama cine sunt si ce isi doresc cu adevarat. Facultatea iti ofera cu adevarat cea mai frumoasa experienta de viata; faptul ca ai ocazia s-o traiesti alaturi de tineri din toata lumea…ce poate fi mai motivant?”.

Sunt romanii patrioti?

“Mi-as dori sa raspund ‘da!’, insa consider ca mai avem de lucrat la acest capitol. Multi romani aleg sa priveasca doar partea goala a paharului si transmit acest lucru mai departe. Eu am ales mereu sa le vorbesc oamenilor despre Romania intr-un mod cat mai pozitiv; sa ii incurajez sa viziteze Romania; sa ne cunoasca cu adevarat si sa se convinga singuri. Consider ca suntem defaimati destul de straini, nu e nevoie sa exacerbam acest lucru. Din contra: noi suntem singurii care putem sa schimbam imaginea Romaniei in Vest”, puncteaza Codrina Cretu.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, tanara isi doreste ca la anul sa urmeze un program de internship in Franta. Va urma incheierea anului trei inapoi in Marea Britanie. “Dupa terminarea studiilor de licenta as dori sa urmez un master in studii de securitate. Ideal, in viitorul indepartat voi lucra pentru Natiunile Unite sau voi face parte din Corpul Diplomatic”, incheie tanara.

In cadrul campaniei “Elite fara granite – Ei sunt Romania”, Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Sursă: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here