Cojile de portocale… știm la ce folosesc?

0
801

La ce putem utiliza cojile de portocale

Atunci când perioada Sărbătorilor de iarnă se apropie cu pași repezi, fiecare dintre noi intră în febra pregătirilor de sezon. Când începem „să străbatem magazinele în lung și în lat”, atunci este clar că spiritul Crăciunului e tot mai aproape.

cojile de portocalePentru ca tabloul să fie perfect, în casele fiecăruia dintre noi miroase sărbătoare: a coji de portocale și a cetină de brad.

Simbol al sărbătorilor, portocalele, mandarinele și clementinele sunt nelipsite de pe masa fiecăruia dintre noi. Chiar dacă ne declarăm iubitori de consumul de portocale, de cele mai multe ori aruncăm coaja, considerând-o un simplu ‘ambalaj’.

Cojile de portocale – Utilizări practice

Dar, există voci care ne învață cum să beneficiem de pe urma cojilor de portocale.

În cele ce urmează vom prezenta 10 modalități de folosire a acestora în locuința și grădina noastră.

“Soluție” împotriva țânțarilor

Așadar, cojile de portocale pot fi utilizate drept “soluţie” împotriva ţânţarilor. Dacă frecăm o coajă de portocală proaspătă (neuscată) de piele, cu faţa exterioară, ne protejăm de înţepăturile ţânţarilor, ne spun cei de la http://www.greatnews.ro.

Îndepărtează furnicile

Mai mult decât atât, aceste mici ˶ambalaje˝ pe care majoritatea le aruncă contribuie la îndepărtarea furnicilor. E suficient să plasăm o mică coajă de portocală, iar furnicile vor evita locația respectivă. Tot la distanță sunt ținute și pisicile ˶vecinilor˝, care ne vizitează adesea fără voia noastră.

Din multitudinea de coji de portocale pe care le avem în casă în preajma Crăciunului putem  realiza un mic ghiveci pentru plante. Trebuie doar să avem grijă să desfacem o jumătate de coajă fără să o rupem. Apoi, facem o mică gaură în partea inferioară, pentru scurgere, și umplem “ghiveciul”, pe jumătate, cu pământ de flori, ne informează specialiștii.

Cojile uscate de portocale mai pot fi folosite pentru a aprinde focul, fiindcă uleiurile din coji sunt inflamabile.

Cojile de portocale – Odorizant

În aceeași măsură, se poate confecționa  un mic “odorizant” pentru locuinţă: dacă fierbem cojile de la o portocală  într-un vas de aluminiu, alături de 2 ceşti de apă și le lăsăm să fiarbă la foc mic timp de câteva ore.

O altă întrebuințare pe care o putem da acestor coji este aceea de “odorizant” pentru şifonier. Se umple un mic săculeţ textil cu coji uscate de portocală şi se agaţă în interiorul şifonierului, completează cei de la http://www.greatnews.ro.

Dacă decojim cu o atenție sporită o portocală, astfel încât măcar o coajă să fie intact, putem face mici găurele în lateral , apoi putem introduce un șnur; în interior vom pune hrană pentru păsări și agățăm  “hrănitorul” într-un copac.

Printre micile întrebuințări pe care i le-am găsit coajei de portocală se numără și aceea de odorizant, de data aceasta pentru frigider: așadar, dacă punem sare într-o jumătate intactă de coajă, iar apoi o punem într-un bol pe care îl punem în frigider, o să avem un frigider frumos mirositor.

Țin la distanță melcii de grădină

O ultimă utilizare inedită a cojilor de portocale stă în efectul lor anti-melci; melcii de grădină pot fi ținuți la distanță dacă aruncăm coji de portocală pe sol. Acest mic truc dă roade mai ales în grădina de varză, cultură extreme de afectată de melci.

Alexandra G.

Descoperiți mai multe articole de interes la rubrica Stil de viață.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here