Colicii – suferința nou-născuților

0
115

coliciiColicii bebelușului

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă frecvent proaspeții părinți sunt colicii bebelușului.

A-ți liniști copilul atunci când plânge fără un motiv plauzibil pare a fi de-a dreptul imposibil.

Regula lui 3

Specialiştii definesc acest eveniment nefericit prin “regula lui 3″. Adică, un sugar sănătos, bine hrănit, care plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptămână şi mai mult de 3 săptămâni.

Așadar, dacă al dumneavoastră copil plânge fără motiv, sau se agită, este iritat și are un abdomen dureros, este la îndemâna simțului comun că este vorba despre apariția colicilor. Fața micuțului poate să fie roșie, picioarele reci și, adesea, mâinile făcute pumn.

Ușurarea poate surveni în urma unui scaun sau prin eliberarea gazelor intestinale. Simptomele încep, de obicei, după ce copilul primește mâncarea. Ele devenind mult mai supărătoare ceva mai târziu, după masă.

Copilului poate avea gesturile  și mimica suptului și aparența căutării hranei. Colicii afectează de obicei nou-născuții, se instalează în medie, în primele două până la patru săptămâni de viață. Suferința se remite pe parcursul lunii a treia sau a patra.

Colicii – cauzați de o alergie?

Mulți medici presupun că acestea sunt cauzate de o alergie. Unii copii care sunt hrăniți cu biberonul pot scăpa de colici prin înlăturarea laptelui de vacă din dietă.

De exemplu, copii hrăniți la sân pot primi antigeni prin laptele mamei: optsprezece mame, având nouăsprezece copii suferinzi de colici, au fost supuse unei diete din care s-a eliminat laptele. Alți treisprezece copii au scăpat imediat de colici. Majoritatea medicilor recomandă laptele matern în loc de biberon.

Cauza colicilor – Laptele de vacă?

Diferite alte studii au indicat faptul că laptele de vacă este cauza primară a colicilor. Dar s-a arătat că și alte alimente precum bananele, ciocolata, merele, portocalele, căpșunile, cafeaua, nucile, scoicile, ouăle, carnea de vită, cartofii, grâul, fasolea, carnea de miel, țelina produc reacții alergice.

Alimentele enunțate mai sus trebuie testate  înainte de administrare. Dacă un aliment consumat de mamă îi provoacă copilului colici aceasta trebuie să renunțe complet la el.

Colicii – Soluții pentru ameliorare

Un alt remediu pentru alinarea colicii la bebeluși este și cântatul și legănatul. Pentru unii copii călătoriile scurte cu automobilul sunt liniștitoare.

Un medic pediatru a observat că dacă punem copilul suferind de colici într-un scaun pentru copii și apoi pe capacul unei mașini de spălat care funcționează în acel moment, putem să-i producem astfel o senzație de căldură și o ușoară vibrație care îi poate alina durerea.

În acele momente, copilul trebuie hrănit în poziția şezând, ajutându-l astfel să  elimine gazele după câteva înghițituri. De asemenea, laptele preparat trebuie să aibă temperatura corpului, iar supraalimentarea copilului îi poate produce neplăceri.

Dacă punem copilul pe burtă sau pe partea dreaptă, îi putem ușura simptomele; în special dacă o sticlă cu apă fierbinte sau o perniță fierbinte va fi pusă sub abdomenul său.

Mama care alăptează ar trebui să utilizeze o dietă simplă, fiindcă ratele colicilor cresc direct proporțional cu diversitatea dietei materne.

Mai multe studii au arătat că medicamentele administrate în timpul durerilor nașterii au un efect negativ asupra copilului. Ele pot juca un rol important în apariția colicilor de mai târziu. Acesta este unul dintre multele motive pentru care trebuie evitat consumul de medicamente în timpul acestei perioade critice din viața copilului.

Foarte folositor în calmarea durerilor micuțului poate fi praful de cărbune medicinal, administrat cu biberonul. Se amestecă o lingură de praf fin amestecat cu 100 ml apă. I se administrează copilului o linguriță sau două din această soluție.

Mai multe articole pe teme de sănătate găsiți la rubrica Stil de viață.

Sursă consultată: Remedii naturale, de Phylis Austin, Agatha Thrash, Calvin Thrash

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here