Vestea Naşterii Mântuitorului a fost adusă aseară, 8 decembrie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” de grupuri de colindători care au reprezentat toate zonele Maramureşului. Ajuns la ediţia a VII-a, concertul tradiţional „Sus la poarta raiului” a reunit artişti consacraţi, dar şi tineri interpreţi şi colaboratori ai Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania.
De un dar special de Crăciun au avut parte maramureşenii care au participat aseară, 8 decembrie, la concertul de colinde de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. În impunătorul lăcaş de cult au răsunat colindele tradiţionale, care au întregit atmosfera sărbătorilor pentru care se pregătesc în această perioadă credincioşii. Printre colindători s-au numărat Dinu Iancu Salajanu, Florentina Giurgi şi Marinel Petreus.
Interpretul Dinu Iancu Salajanu a fost însoţit de copii din Plopiş, dar şi din Zalău.
El a mărturisit că e pentru prima dată când a cântat fără orchestră, însă a arătat că a simţit mai aproape sufletul celor care au venit cu atâta drag să-l asculte.
“Eu mă bucur să am lângă mine aceşti copii cu glas de îngeri, copii din Plopiş, de la parohia preotului Chira Ionel, şi copii din Zalău, şase la număr, ca să întregim corul, să fim cu toţii sălăjeni. Este pentru prima dată când cânt fără orchestră, dar nu pot să zic că nu e frumos să simţi că vibrezi alături de ceilalţi care stau să te asculte, importantă e nu cărarea, ci dragostea cu care am venit noi la dumneavoastră, fiind convinşi că vom găsi oameni deosebiţi, aşa cum vă ştim noi pe cei din Maramureş, cu sufletele deschise spre frumos şi cu cadouri pentru copii”, a declarat Dinu Iancu Salajanu.
Colindele româneşti încărcate de o semnificaţie aparte şi care par să transmită un mesaj ceresc i-au impresionat pe cei prezenţi la concert.
“Preafericitul Daniel a spus atât de frumos ca Dumnezeu ne-a dorit al cincilea anotimp, anotimpul colindelor, dar numai creştinii au primit în dar al cincilea anotimp. Aşa cum colinda romanii nu colinda nimeni, de aceea eu cred că de al cincilea anotimp noi romanii ne bucurăm cel mai mult. E darul pe care ni l-a făcut Dumnezeu daruindu-ni-L pe Hristos, iar noi l-am îmbrăcat atât de frumos cum nimeni n-a făcut-o. Nu există un colind mai înălţător şi mai plin de simţire şi trăire precum cei care l-au alcătuit şi pe care îl colinda romanii”, a punctat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Satmarului.
Colindele din concertul „Sus la Poarta Raiului” care a fost organizat de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Satmarului a putut fi urmărit în direct aseară şi pe postul de Televiziune eMaramures, partener media principal al evenimentului.
Sursa: emaramures.ro
Jurnal Spiritual