College of The Ressurection – Loc de rugăciune și prietenie între Biserica Ortodoxă și Biserica Anglicană

College of the Ressurection din Anglia

0
229

College of the Ressurection din Anglia

„College of the Ressurection este un loc unic, fiind singurul colegiu teologic din Comunitatea Anglicană care își împărtășește viața cu o comunitate monastică. Scopul acestei instituții este de a-i ajuta pe oameni să-și descopere și să-și dezvolte vocația pe care Dumnezeu le-a oferit-o. Într-un moment de haos economic și incertitudine morală, este o prioritate sarcina de a forma preoți. Care să proclame vestea cea bună a lui Hristos prin cuvânt și sacramente. Suntem conștienți de istoria Bisericii Angliei și povestea specială a preoților din cadrul ei. De grija pentru nevoile oamenilor credincioși și a persoanelor fără convingeri religioase. Dând mărturie despre generozitatea și bunătatea lui Dumnezeu în viața oamenilor” (Fr Peter Allan CR Principal, College of the Resurrection).

college11De peste un secol, preoții și studenții de la College of the Resurrection, Mirfield, au oportunitatea unică de a trăi într-o comunitatea anglicană

The Community of the Resurrection,  ritmul lor monahal de viață având o influență profundă asupra întregului colegiu. Comunitatea monahală anglicană a fost fondată în anul 1892 de către Charles Gore, iar Walter Howard Frere a înființat colegiul în anul 1903. Comunitatea este profund influențată de regula Sf. Benedict. Jurămintele făcute de frați fiind cele ale ascultării, stabilității și schimbării vieții. De asemenea, traiul lor este inspirat de viața în comun descrisă în Faptele Apostolilor, unde cultul gravita în jurul frângerii pâinii, iar bunurile erau deținute în comun. Departe de a fi ruptă de lume, comunitatea are o chemare specială de a trăi la frontiera Bisericii și a lumii. De a le asculta și de a vorbi pentru ambele.

college2Pentru colegiu, această legătură directă cu comunitatea monahală înseamnă o lecție esențială

În dezvoltarea și echilibrarea rugăciunii, studiului, muncii, odihnei și ospitalității. Ei învață importanța iubirii aproapelui și înțeleg că modul de viață monahal poate informa și susține viața unui preot. Viața colegiului și a comunității monahale sunt în strânsă legătură. Membrii acestora rugându-se împreună în fiecare zi. Unii monahi predau la colegiu, alții sunt implicați în funcționarea sa de zi cu zi, iar alții oferă îndrumare spirituală studenților. În același timp, comunitatea monahală pune la dispoziția studenților și biblioteca sa extinsă.

college1Rugăciunea este o parte esențială a vieții la College of The Ressurection

Creând fundamentul pentru tot ceea ce facem. Se începe prin rostirea rugăciunii, iar apoi se construiește întreaga zi în jurul acesteia. Acest stil de viață încurajează și sprijină aprofundarea întâlnirii cu Dumnezeu și descoperirea modelelor vii de rugăciune. Studenții iau parte activ la viața liturgică a colegiului. Mulți dintre absolvenți susținând că modul de rugăciune învățat le-a fost de folos atunci când au devenit preoți.

Totodată, știm că viața spirituală creștină a valorificat mereu tăcerea

Ca o modalitatea de a redescoperi nevoia noastră de a intra în contact cu Dumnezeu, dar și de a învăța să ascultăm mai bine. Aici, există momente zilnice de tăcere, foarte apreciate de studenți. Liniștea păstrându-se în camerele publice și pe coridoare începând cu ora 21.30. Și în sala de mese, în timpul prânzului, precum și după masă. Așadar, în mijlocul vieții tumultoase, acest loc liniștit oferă posibilitatea de a-L asculta pe Dumnezeu fără distragere.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

Mai multe articole ale acestui autor puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here