”Coloana Infinitului” – expresie a aspiraţiei lui Brâncuşi către Dumnezeu

0
3143

coloana infinitului consilierturism.ro_”Coloana Infinitului ”sau ”Coloana Recunoştinţei fără Sfârşit” este una din cele mai admirabile sculpturi ale secolului trecut, austeră şi perfect echilibrată, o lucrare a sculptorului român Constantin Brâncuşi, parte a trilogiei ”Ansamblului Monumental” din Târgu Jiu, compus din ”Coloana Infinită”, ”Poarta Sărutului” şi ”Masa Tăcerii”.

Coloana Infinitului este expresie a aspiraţiei lui Brâncuşi către Dumnezeu iar mesajul spiritual pe care aceasta îl transmite reiese chiar din cuvintele sculptorului:
„Realitatea pe care Stâlpul – laolaltă cu celelalte două semne de piatră ale mele – o întrupează este avântul, conştiinţa nunţii ce o sărbătorim cu nesfârşitul univers, dorul ce-i însufleţeşte pe eroi spre absolut.”

brancusi-10

Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici suprapuşi, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul, moduli numiţi de sculptor ”mărgele”.

Lucrarea denumită şi ”Coloana recunoştinţei” a fost dedicată de Brâncuşi eroilor căzuţi în Primul Război Mondial în 1916 în luptele de pe malul râului Jiu.

Aşa cum spunea şi Brâncuşi ” Simplitatea genială în artă este, în general, o complexitate rezolvată.”, iar clipă de clipă, prin Coloana Infinitului coboară pe malurile Jiului Sacralitatea… imensă dar tacută.

coloana_infinitului3• „Acesta este mesajul Stâlpului meu, străjuit de Masă şi de Poartă…Să arzi ca o flacără…Să te prefaci în fulger legând cerul cu pământul.”

 

 

 

 

 

 

 

Articol editat de Jurnal Spiritual