Scrisoarea prin care Columb anunţa descoperirea Americii

0
273

ColumbScrisoarea, publicată în 1493, care descrie descoperirea Americii de către Cristofor Columb, a fost regăsită în Biblioteca Congresului American din Washington după ce fusese furată din Florenţa.

Prețiosul document a fost restituit Italiei, a anunţat administraţia americană.

Scrisoarea a fost scrisă, pe mare, în februarie 1493, în timp ce exploratorul se întorcea în Europa. Era la un an după debarcarea lui Columb în arhipeleagul Bahamas, fiind adresată Isabellei de Castilia şi lui Ferdinand de Aragon, suveranii catolici spanioli în serviciul cărora se afla navigatorul genovez, potrivit France Press.

Scrisoarea a jucat un rol cheie în răspândirea veştii în Europa şi conţine detalii despre călătoria lui Columb. Scrisoarea este datată 4 martie 1493, momentul în care Columb a debarcat la Lisabona.

După sosirea lui Columb în Andaluzia, scrisoarea a fost imprimată şi trimisă în Spania, Italia, Franţa, Elveţia şi Ţările de Jos. Unsprezece astfel de ediţii printate au fost publicate în 1493 şi alte şase între 1494 şi 1497, relatează Rador.

Italy Christopher Columbus

Primele două ediţii au fost imprimate de tipograful Stephan Planck la Roma. Un exemplar dintre acestea a fost păstrat la Bibilioteca Riccardiana din Florenţa. De acolo a fost furată şi înlocuită cu o copie, la o dată necunoscută.

Descoperirea falsului s-a făcut în 2010 şi s-a aflat că un anticar din New York cumpărase în 1990 scrisoarea de la un vânzător anonim. La sfârşitul anului 1992 scrisoarea a fost vândută la licitaţie cu 300.000 de dolari unui colecţionar privat. Ulterior el a donat-o Bibliotecii Congresului Statelor Unite.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here