“Columna” lui Mircea Drăgan, proiectată pentru cinefili la Londra

0
209

"Columna"“Columna”, filmul regizat de Mircea Drăgan în 1968, după scenariul romancierului Titus Popovici, va fi proiectat, pe 21 noiembrie, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra. La 45 de ani de la premieră, actorul Richard Johnson va vorbi despre filmările de la Braşov. Filmul este subtitrat în limba engleză.

Pelicula a primit diploma de merit la Festivalul Internaţional de la Adelaide, Australia, în 1969. Filmul a fost propunerea României la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, în acelaşi an.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Român, filmul recompune dramatic etnogeneza românilor prin destinele unor eroi reprezentativi, angajaţi în construirea noii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana.

În anul 106, armata romană, într-o uriaşă desfăşurare de forţe, asediază capitala Daciei, Sarmizegetusa. Prea mândru pentru a se lăsa prins, regele Decebal (Amza Pellea) se sinucide. Naraţiunea este construită, pe de o parte, în jurul conflictului dintre romanul Tiberius (Richard Johnson) şi dacii Decebal şi Gerula (Ilarion Ciobanu), iar, pe de altă parte, în jurul a două poveşti de iubire tulburătoare, care par aproape imposibile, între Tiberius şi Andrada (Antonella Lualdi), Sabinus (Florin Piersic) şi Zia (Sidonia Manolache). Un alt personaj antologic, cu un destin tragic, este trădătorul Bastus (interpretat de Gheorghe Dinică).

Invitat al Cinematecii Româneşti, starul britanic Richard Johnson va vorbi despre filmările de la Braşov, în programul aniversar “Columna lui Traian 1900”. Au trecut 45 de ani de la premiera lungmetrajului. Proiecţia filmului va fi precedată de vernisajul expoziţiei de fotografie 3D “Columna”. Aceasta este realizată de arhitectul Matei Filip, si este ilustrată sonor de o lucrare audio originală creată de Rochiţe.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here