Comana, un colț de rai

0
520

Mânăstirea şi Parcul Naţional Coamana sunt ideale pentru o excursie rapidă în afară Bucureştiului, pentru cei care doresc să schimbe viaţa agitată cu o oază de linişte şi verdeaţă. La o distanţă de doar 40 de minute de capitală, se află Mânăstirea, ctitorită pe o insulă, în mijlocul mlaştinilor, înconjurată de parc. Parcul delimitează şi ocroteşte două arii protejate Rezervaţia Ştiinţifică de ghimpe, Rezervaţia Ştiinţifică de bujor. Acestora li s-a alăturat, în 2004, Delta Neajlovului, care fost declarată zonă de protecție avifaunistică.

poza-comana-1Parcul este o adevărată încântare pentru iubitorii de natură dar şi aventurieri. Oferă o mulţime de locuri unde te poţi bucura de un picnic, sau poţi citi întins pe iarbă, scăldat de razele soarelui. Pentru cei mai activi, administraţia parcului oferă doritorilor un perete de escaladat cu trasee de dificultate progresivă, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi şi bineînţetes o tiroliană peste lac.

Când mergeţi în parcul Comana nu uitaţi de lăcăţele. Podul peste lac este denumit pasarela dorinţelor. Prinzi lacătul de grătarul podului, îţi pui o dorinţă, îl închizi şi arunci cheia în Neajlov. Tot ce mai ai de făcut, este să crezi în visul ferecat aici.

Ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461, ca o mânăstire-cetate, mânăstirea s-a ruinat până la sfârşitul secolului al XVI-lea. Mai târziu a fost restaurată de către domnitorii români Radu Şerban şi Şerban Cantacuzino, înmormântat în mănăstire. Chiar la intrarea în curtea mânăstirii putem admira cinci clopote închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Nicolae, Sfântului Nectarie, Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Frescele bisericii, de o frumuseţe uimitoare sunt menite să încânte ochiul şi să ofere bucurie sufletului. În naos se odihneşte racla cu moaştele Sfintei Ecaterina, iar icoana Sf. Nicolae este făcătoare de minuni, fiind şi hramul bisericii.

Treptele mânăstirii, ce coboară spre lac, sunt un motiv de meditaţie pentru fiecare vizitator. Scara devine spirituală, pe măsură ce o urci. Fiecare treaptă are o semnificaţie referindu-se fie la păcate fie la virtuţi creştine.

Comana păstrează, de asemenea, o pivniță medievală, care a fost restaurată și transformată într-un muzeu unde puteţi vedea obiecte de cult, dar şi unelte de zi cu zi, din perioada strămoşilor noştri.

Pentru cei care sunt interesaţi de istoria ţării noastre, traseul poate continua spre Călugăreni, unde Mihai Viteazul, profitând de terenul mocirlos, l-a învins pe Sinan Pașa.

Cules și prelucrat de Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here