Comoara

0
77

taranÎntr-o seară veni la ţăranul Mitoc, un om străin, îmbrăcat în nişte veşminte ciudate, având la subsuoară o carte groasă, iar în mână un beţigaş alb, şi zise către ţăran:” Am să-ţi spun o taină mare. În ţarina dumitale este îngropată o comoară mare de aur şi de argint. Dacă-mi dai mie a zecea parte din ea, o să-ţi scot comoara şi dumneata vei deveni un om avut”. Ţăranul se învoi bucuros. Noaptea pe la miezul nopţii, plecară amândoi cu casmale, lopeţi şi cu o roabă la ţarină.  Săpară fără să grăiască un cuvânt,o groapă mare în pământ, şi iată că aflară o ladă grea şi o aduseră cu roaba în casa tăranului. Stăinul se uită pe toate părţile, la ladă,  o ciocăni cu beţigaşul, când într-o parte, când în alta, citi din cartea sa multe cuvinte fără înţeles şi la urmă clătină din cap. În sfârşit zise:” Dacă e, ca să nu se prefacă comoara în cărbuni, trebuie să avem nişte mijloace deosebite, înainte de a  deschide lada. Însă pe acestea nu le are decât numai un spiţer bătrân, cale de 10 ceasuri de aici; acesta nu se vinde sub 20 de galbeni”.

Ţăranul care-şi vânduse un cal tocmai cu 20 de galbeni, îi numără bucuros străinului banii în palmă.Acesta se puse încă în noaptea aceea la drum şi nu s-a mai întors. Ţăranul, după o îndenlungată aşteptare deschise lada şi nu găsi în ea nici aur, nici argint, nici cărbuni, ci tot pietriş, adunat de pe valea care curgea pe lângă ţarina sa. În ladă se mai găsi şi un bilet, pe care era scris: „Cine fără de muncă comoară-şi doreşte, ca şi prostul ăsta o păţeşte”.

“Oglinda duhovnicească”, de Protos. Nicodim Măndiţă

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here