“Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță”, la Muzeul Colecțiilor

0
107

1931Expoziția “Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță” va fi deschisă în perioada 6 mai – 9 septembrie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Artă al României (MNAR), expoziția, care va fi vernisată marți, 5 mai, de la ora 18.30, este organizată de Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, la inițiativa fiului colecționarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, și a Argo Art Consulting.

Expoziția cuprinde o selecție de șaizeci și cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier și textile) din colecția renumitului medic oncolog Ion Chiricuță. Unul dintre cei mai pasionați iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuță a achiziționat de-a lungul vieții obiecte de artă tradițională, de artă decorativă europeană și lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Șirato etc.

Colecția Ion Chiricuță include, de asemenea, un bust în bronz al colecționarului realizat de sculptorul Ion Irimescu și un portret al acestuia de Corneliu Baba.

Ion Chiricuță (1918 — 1988) a urmat cursurile Facultății de Medicină și Chirurgie din București și din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din țară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii și construcția unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul de Oncologie Profesor Ion Chiricuță.

Activitatea de bun organizator a profesorului Chiricuță a fost dublată de cea științifică, el publicând un număr impresionant de articole științifice, atât în țară, cât și în străinatate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, el a făcut parte din numeroase societăți științifice internaționale de prestigiu: Societe Internationale de Senologie, Organisation Mondiale de la Sante, Union Medicale Balkanique. În anul 1987, a fost numit președinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris, ca o încununare a tuturor reușitelor sale în domeniul medical.

Expoziția “Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță” este însoțită de un album al cărui autor este Adrian Buga, istoric și critic de artă, mai informează MNAR.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here