Complexul de vitamine B și beneficiile pentru o sănătate completă!

0
2796

vitamines-allComplexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile în apă, esenţiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 şi B15.

Principala sursă de vitamine B este reprezentată de alimentaţie, iar aportul extern al acestora trebuie să aibă loc zilnic, întrucât organismul consuma pentru procesele sale o cantitate considerabilă, în timp ce excesul îl elimina prin urina.

Pentru că vitaminele din complexul B coexistă în acelaşi tipuri de alimente, multă vreme au fost considerate ca fiind o singură substanţă, iar referirile la acestea s-au făcut prin sintagma simplă “vitamina B”.

Ulterior s-a observat însă că sub denumirea unică se ascund mai multe vitamine, iar terminologia utilizată la scara generală, pentru a descrie toate aceste vitamine, s-a adaptat, devenind “complexul” sau “grupul” de vitamine B.

Vitaminele B sunt recunoscute în principal pentru beneficiile pe care le oferă pentru sănătatea sistemului nervos, o caracteristică ce este comună tuturor substanţelor care fac parte din acest conglomerat vitaminic. Complexul de vitamine B este însă implicat şi în numeroase alte procese organice, în funcţie de tipul fiecărei vitamine.

Beneficii pe fiecare grupă

Vitamina B1, sau tiamina, este implicată, alături de alte vitamine din complexul B, în metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor şi transformarea acestora în energie pentru organism. Vitamina B1 contribuie şi la funcţionarea normală a inimii, a sistemului digestiv, a sistemului nervos, precum şi a celui muscular. Aceasta ajută la formarea normală a celulelor sangvine, la reglarea producţiei de acid clorhidric pentru protejarea stomacului, la transmiterea anumitor semnale de la nervi (şi menţinerea sănătăţii acestora) către creier până la măduva spinării. Vitamina B1 este recomandată de asemenea pentru sprijinirea capacităţii de învăţare şi pentru protejarea organismului împotriva efectelor degenerative ale radicalilor liberi.

Vitamina B2, denumită şi riboflavina, este esenţială pentru metabolizarea carbohidraţilor, asemenei vitaminei B1. B2 este de asemenea necesară pentru creşterea şi dezvoltarea normală a ţesuturilor, în special pentru piele şi păr. Şi sistemul imunitar utilizează vitamina B2, în producţia de anticorpi. În anumite circumstanţe, aceasta vitamină poate avea şi rol antioxidant.

Vitamina B3, sau niacina, este implicată în minimum 50 de procese metabolice extrem de importante pentru transformarea carbohidraţilor în energie. Necesară şi pentru metabolizarea grăsimilor şi proteinelor, B3 este utilizată de organism pentru menţinerea integrităţii şi sănătăţii celulelor şi ţesuturilor, precum şi pentru funcţionarea optimă a sistemului digestiv. Asemeni celorlalte două vitamine, niacina are proprietăţi antioxidante, dar contribuie şi la secreţia hormonilor şi la procesul de detoxifiere.

Vitamina B5, sau acidul pantotenic, lucrează alături de celelalte vitamine din complexul B pentru metabolizarea grăsimilor şi pentru producerea de energie. Pe lângă aceste funcţii, acidul pantotenic joacă un rol important în producerea hormonilor antistres şi în menţinerea sănătăţii tegumentelor şi a părului. Asemeni altor vitamine cu care este asociat în grupul B, acidul pantotenic susţine buna funcţionare a sistemului nervos, precum şi imunitar.

Vitamina B6, sau piridoxina, ia parte de asemenea la metabolizarea carbohidraţilor şi a proteinelor. Vitamina B6 este de asemenea necesară pentru producerea de insulina, precum şi de celule sangvine roşii şi albe. Piridoxina este vitală pentru menţinerea sănătăţii celulelor nervoase şi musculare. Un alt rol al acesteia este contribuţia la crearea ADN-ului şi ARN-ului.

Vitamina B7, sau biotina, are ca principală funcţie să ajute la metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Biotina este esenţială pentru o serie de enzime implicate în producerea de energie. De asemenea, biotina este o componentă necesară în formarea şi reglarea nivelului de glucoză, precum şi anumiţi aminoacizi.

Vitamina B9, sau acidul folic, are un rol extrem de important în procesele care controlează creşterea şi dezvoltarea organismului, în special în ceea ce priveşte diviziunea celulelor şi producerea de ADN. De altfel, acidul folic este solicitat în toate procesele care presupun diviziunea celulelor şi este esenţial în toate etapele de viaţă în care are loc o creştere semnificativă, cum ar fi perioada de sarcină sau primele stadii ale dezvoltării.

Vitamina B12, sau cobalamina, contribuie în principal la producerea celulelor roşii sangvine şi la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central. Asemeni vitaminei B9, aceasta este o componentă importantă în formarea ADN-ului şi ARN-ului.

Alege un complex de vitamine B natural şi eficient

Produsul B-Complex 100mg, de la Secom, conţine toate cele 8 vitamine din grupa B, în concentraţii optime, precum şi acid pară aminobenzoic (PABA), colină şi inozitol. Produsul contribuie la reducerea oboselii, a extenuării şi la metabolismul energetic normal. B-Complex 100mg este benefic pentru funcţionarea normală a sistemului nervos, pentru sinteza normală şi metabolizarea anumitor neurotransmiţători şi pentru menţinerea sănătăţii psihice.

De asemenea, contribuie la menţinerea sănătăţii membranelor mucoase, a pielii, a părului şi a vederii normale. B-Complex 100mg ajuta şi la menţinerea nivelului optim de globule roşii, la diviziunea celulară normală, la protejarea împotriva stresului oxidativ şi la metabolismul normal al fierului şi al macronutrientilor. B-Complex 100mg contribuie la funcţionarea normală a inimii şi a sistemului imunitar, precum şi la reglarea activităţii hormonale.

Ingredientele conţinute de B-Complex 100mg sunt extrase din surse naturale şi se prezintă sub formă de capsule vegetale, recomandate inclusiv în dietele vegetariene sau vegane. Un flacon de B-Complex 100mg, de la Secom, ajunge până la 50 de zile de administrare.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here