Comportamentul online crează probleme cotidiene

0
233

onlineCu toții știm că înlocuirea informației tradiționale cu cea informațională poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Astfel, evoluția mediului online poate crea daune, în special asupra copiilor.

Comportamentul în mediul online, cu precădere al adolescenților, poate duce în final la apariția unor probleme în viața reală, cum ar fi de exemplu prezența gândurilor negative despre imaginea corporală, susțin două noi studii, citate de Reuters.

Două cercetări publicate în revista Pediatrics subliniază că educația și nivelul de monitorizare de către părinți pot contribui la diminuarea acestor comportamente și a consecințelor negative ale acestora.

Unul dintre studii vine cu o echipă de cercetători în spate, manageriată de Rebecca Dick, de la Spitalul de Copii din Pittsburgh, care “a intervievat un eșantion reprezentativ de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani din California în anul școlar 2012, a constatat că aproximativ 41% au raportat abuzuri comise în mediul online pe parcursul ultimelor trei luni”, ne informează Agerpres.

Mediul întâlnirilor în online conduce la apariția amenințărilor, hărțuirilor, uneori a controlului și a urmăririlor pe internet, aspect des întâlnit în cazul fetelor, completează cercetătorii. În aceeași măsură, abuzurile în mediul online sunt asociate cu un risc mai mare de abuzuri fizice și sexuale și de agresiuni sexuale. De asemenea, cercetătorii au descoperit că, în cazul fetelor, aceste abuzuri au crescut riscul de a nu utiliza prezervativele și de a fi forțate să aibă copii.

Conform cercetătoarei Rebecca Dick, cercetarea mai sus amintită este parte a unui studiu mai amplu, care va analiza și modul în care abuzurile apărute în mediul întâlnirilor online pot fi prevenite, iar efectele lor negative oprite. Acest studiu va avea rezultatele complete publicate în luna ianuarie 2015.

Cel de-al doilea studiu suprinde intervenția lui  Suzan Doornwaard de la Universitatea din Utrecht (Olanda) și a colegilor săi, care au constatat că, deși comportamentele sexuale în mediul virtual nu sunt foarte răspândite în rândul elevilor olandezi din clasa a VII-a până într-a X-a, cei la care există un astfel de comportament sunt mai predispuși să aibă gânduri și percepții negative despre corpul lor și despre viața lor sexuală.

Utilizarea rețelelor de socializare în mod constant este asociată cu cu mai multe evaluări ale propriului corp și cu experiențe sexuale mai puțin satisfăcătoare, iar în cazul fetelor, cu mai puțină încredere în propriul corp.

Studiul a mai conchis că un acces mai mare la utilizarea privată a internetului în rândul adolescenților și regulile laxe impuse de unii părinți cu privire la acesta sunt asociate cu o mai mare implicare în comportamente sexuale pe internet.

Suntem avertizați de autorii ambelor studii că rezultatele lor nu pot fi aplicabile la o populație mai mare, deoarece unul dintre studii a analizat doar adolescenții dintr-un centru de tratament confidențial din California, iar celălalt doar elevi olandezi.

Dar, în ciuda gradului mic de aplicabilitate acest studiu are credibilitate în proporție de 90%, aspect ce ar trebui să ne îngrijoreze și să începem să luăm măsuri pentru a combate fenomenul delicvenței juvenile și a pornografiei infantile.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here