Computerul de birou – o invenție remarcabilă

0
124

Computerul modern de birou este adesea asociat cu adjectivele folosite în scopul comercializării aparatelor „inteligente”, „supertehnologizate”, fiind utilizate de către pasionații de computere și genii precum Bill Gates dela Microsoft și Steve Jobs de la Apple.

calculatSpre deosebire de o invenție simplă, apărută dintr-o dată, computerul modern de birou este pur și simplu ultima treaptă a unui proces gradual de evoluție. Cei mai mulți asociază cele mai vechi calculatoare cu acele utilaje cu aspect industrial care ocupau încăperi întregi și rezolvau cu greutate probleme de calcul din anii 1940-1950. Cu timpul, acestea au devenit din ce în ce mai mici și mai performante, până la apariția computerului de birou la începutul anilor 1980.

Există două tipuri principale de computere. Primul este computerul analogic. Acest gen de calculatoare realizează realizează calcule folosind cantități ce variază continuu, precum temperatura, viteza și greutatea. În loc să contorizeze, computerele analogice „calculează” o valoare măsurând alta.

Primul computer modern este cel realizat de Vannevar Bush, un inginer electrician de la Institutul Tehnologic din Massachusetts, în anii 1930. Computerul era exact aparatul de care aveau nevoie el și echipa sa: un răspuns la problema timpului alocat rezolvării ecuațiilor matematice pentru a rezolva la rândul lor probleme  inginerești. Aceștia încercau automatizarea procesului de rezolvare a problemelor. Astfel, în 1936, au inaugurat „calculatorul analogic diferențial”.

Acesta cântărea 100 de tone, avea 150 de motoare și sute de km de cabluri. Destul de mult echipament și multă muncă depusă pentru performanțele de care era capabil. S-a estimat că era de 100 de ori mai rapid decât un operator uman care folosea un calculator obișnuit. Deși au înregistrat un succes remarcabil în momentul în care au fost create, în anii 1950, cele mai multe dintre operațiile complexe realizate de computerele analogice puteau fi realizate și de computerele digitale, mai rapide și mai precise. Cu toate acestea computerele analogice sunt folosite și în prezent pentru calcule științifice și pentru navigarea vehiculelor spațiale, printre altele.

Cel de-al doilea este computerul digital pe care l-am menționat mai sus. Acest tip de computer poate fi programat și poate procesa numere și cuvinte cu o precizie și o viteză uimitoare. Trebuie amintit faptul că și computerul digital a evoluat din același motiv ca cel analogic: căutarea în permanență a unor dispozitive care să preia munca omului. Deși mașinile de calcul au fost înregistrate încă de la apariția abacului, în secolul al V lea Î.HR și a pietricelelor folosite de negustorii români pentru a număra, nici unul dintre aceste procedee timpurii nu era automatizat.

Necesitatea unei mașini rapide de calcul care să nu facă greșeli a apărut însă în urma Revoluției Industriale de la începutul anilor 1800, deoarece revoluția tehnologică începea să automatizeze activități care cu secole în urmă fuseseră realizate de oameni, având în vedere că aceștia erau în genere prea lenți și făceau unele greșeli.

Primul computer „care putea să fie program” a apărut în ianuarie 1943, cântărea 5 tone și avea 15,5 metri lungime și 750.000 de piese componente. Aparatul, numit Harvard Mark I, a fost conceput de Howard H. Aiken și de echipa acestuia de la Universitatea Harvard, sprijiniți financiar de IBM. Computerul putea să realizeze calcule de adunare și înmulțire care, raportate la standarde actuale, erau totuși destul de lente.

Cea mai importantă caracteristică a unui dispozitiv pe care îl puteam numi cu adevărat computer este capacitatea reală de stocare a programelor. Primul computer complet operațional capabil să stocheze programe a fost inaugurat la Universitatea Cambridge în mai 1949.

Primul computer comercial produs în Statele Unite a apărut în martie în 1951 și avea în memorie 1000 de cuvinte codate în 12 unități binare și putea face 8333 de adunări sau 555 înmulțiri dintr-o secundă. Conținea 5.0000 de lămpi electronice și ocupa o suprafață de aproape 19 metri pătrați , cu mult mai puțin decât cu numai câțiva ani înainte.

Primul client ce a achiziționat un astfel de computer a fost Biroul de Statistică al Statelor Unite. Primele computere IBM au fost produse de Poughkeepsie, New York, iar prima comandă a fost livrată în martie 1953, când s-au vândut nouăsprezece computere, fiecare capabil să realizeze 2.200 de înmulțiri pe secundă.

În prezent, calculatoarele joacă un rol deosebit de important în fîecare aspect al vieții noastre și vor juca roluri din ce în ce mai însemnate în privința modului nostru de viață și de interacțiune. Acest potențial interactiv a evoluat o dată cu dezvoltarea Internetului, rețea prin care oamenii și computerele lor se conectează cu alți oameni și computerele acestora din toate colțurile lumii.

”100 cele mai mari invenții dintotdeauna”, de Tom Philbin

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here