Comunicarea – pilonul esențial în relația cu soacra

0
557

soacra-si-noraAtunci când se căsătoresc, unele femei se confruntă cu o problemă primordială: apariția soacrei în „peisaj”. În acest sens, mai departe vom încerca să prezentăm câteva modalități de a îndulci ‘poama acră’, mai ales că, potrivit unor studii, 60% dintre femei și 15% dintre bărbați simt tensionată relația cu soacra.

Având în vedere că uneori soțiile își imaginează că soacrele sunt irațional geloase pe relația dezvoltată între fiul ei și noră, e normal să își facă loc un conflict interpersonal între cele două.

Lipsa comunicării dintre părțile implicate îl pune pe soț la mijloc: cine îl înțelege mai bine, soția sau mama devine întrebarea zilei.

Problema trebuie soluționată de o așa manieră, ‘încât dilema, cine are „întâietate”, să nu poată dărâma din temelii un mariaj’, se arată pe site-ul http://www.sfatulparintilor.ro.

Chiar dacă uneori, soția ar vrea să-i aducă soacrei zeci de acuze, dar specialiștii spun că nu este cea mai bună soluție. Pentru a evita conflictele din familie este esențial să reușim să ne păstrăm diplomația în cele mai tensionate momente.

Un studiu britanic arată că 64% din femei îşi descriu relaţia cu soacra drept „ostilă“, în vreme ce 55% din soacre percep legătura cu nora ca fiind „incomodă“.

”Nu ştim care este situaţia la noi, dar este un lucru ştiut că relaţia soacră-noră merge rareori ca pe roate. Nurorile cred că soacrele există doar pentru a le scoate din minţi, iar de partea cealaltă, soacrele cred că nurorile sunt prea sensibile la sugestiile lor bine intenţionate. Conflictele apr inevitabil când nora nu-şi mai poate muşca limba, iar cuvintele grele spuse la nervi pot afecta pentru totdeauna relaţia dintre cele două, dar mai ales pe cea de cuplu. „Indiferent cât de urât se poartă, gândeşte-te că este mama bărbatului pe care îl iubeşti şi merită respectul tău din acest motiv’, declară pentru publicaţia americană „The Huffington Post“, expertul în relaţii April Masini.

Cea mai mare nemulțumire a soțiilor este aceea că soacrele tind să se implice prea mult în procesul de creștere și educare a nepoților, arătându-și frecvent buna intenție. Recomandarea expertului April, în acest sens este: ”Ştiu că vrei să-ţi răsfeţi nepoţii c jeleuri şi ciocolată, dar încercăm să-i dăm mai puţin zahăr. N-aţi vrea să-i cumpăraţi cărţi în loc de dulciuri? Ar fi minunat pentru noi!“.

În acest fel, nu contribuim  la excluderea sa definitivă din viața voastră, ci doar o redirecționezi.

În cazul în care soacra va lăuda fosta parteneră a soțului, rezultă că este  foarte nepoliticoasă. Dacă atunci soţul tău va interveni imediat şi îi va spune mamei lui că este lipsită de respect faţă de tine, îi poți replica : ”Mă bucur foarte mult că soţul meu nu a plăcut-o la fel de mult ca dvs.!“, este de părere expertul mai sus amintit.

Înainte de a vă lansa într-un așa zis concurs de acuze și jigniri, se recomandă o reflecție prealabilă asupra întregii situații. O tonalitate potrivită și un glas ‘călduț’ sunt chestiuni de care nu trebuie saă de dezicem atunci când avem de rezolvat un conflict cu soacra.

Dacă ți s-a întâmplat de foarte multe ori să fii pusă în situația în care să utilizezi replica: „Fiul tău este adult. Nu-i mai spune ce să facă!“, atunci e clar că problema nu este numai a soacrei, ci și a soțului.

„Ea nu discută cu tine, iar soţul nu pare deranjat de ce spune ea. Dacă replicile de genul acesta te deranjează foarte mult, suflecă-ţi mânecile, ai multă treabă de făcut – pe cont propriu!“ mai spune Masini.

Conchizând, putem spune că una dintre soluția problemelor mai sus enunțare este comunicarea, iar lipsa acesteia duce foarte ușor la tensiuni, replici acide și animozități.

De asemenea, e foarte important ca tinerii să-și asume responsabilitatea cuplului, să impună limite în relația cu părinții, opniează psihologul Cristiana Levițchi.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here