„Comunicarea religioasă şi presa creştină. Introducere“

0
313

Răzvan Bucuroiu a conferenţiat la Facultatea de Teologie din Iaşi

conferinta-razvan-bucuroiu_foto-tudorel-rusu-Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a găzduit în data de 31 octombrie 2013, o interesantă conferinţă-curs despre „Comunicarea religioasă şi presa creştină“, susţinută de Răzvan Bucuroiu, director al TVR 3.

În cadrul întâlnirii, studenţii teologi, cât şi părinţii profesori de la facultatea ieşeană au putut afla mai multe lucruri despre începuturile mass-mediei, despre ce înseamnă a fi un bun comunicator, despre situaţia presei bisericeşti în România şi în lume, despre noţiunile de comunicare publică necesare teologului şi preotului român.

Numeroşi studenţi şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi au participat pe 31 octombrie 2013 la conferinţa „Comunicarea religioasă şi presa creştină. Introducere“, susţinută în Sala T24 de Răzvan Bucuroiu, jurnalist, realizator TV şi publicist creştin, actualmente director al TVR 3.

Cuvântul de deschidere, unul de bun-venit, i-a aparţinut părintelui decan Ion Vicovan, care a subliniat şi faptul că manifestarea face parte dintr-o serie mai amplă de conferinţe-cursuri pe care Răzvan Bucuroiu le va susţine la facultatea ieşeană în viitorul apropiat.

În debutul prezentării sale, invitatul a arătat care este situaţia religioasă pe Glob, enumerând ţările cu cei mai mulţi atei şi ţările cu cei mai mulţi credincioşi. Evidenţiind faptul că, în topul celor mai religioase ţări, România ocupă locul 6, după Ghana, Nigeria, Armenia, Insulele Fiji şi Macedonia, directorul TVR 3 a subliniat cât de importantă şi responsabilă ar trebui să fie misiunea comunicatorului creştin. În continuare, studenţii teologi au putut să vadă graficele de audienţă TV din ultimii ani de la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi şi a Sfântului Dimitrie cel Nou de la Bucureşti. „Ca om de presă, îmi doresc ca aceste audienţe să fie cât mai ridicate, însă ca om al credinţei, îmi doresc ca ele să fie cât mai mici, iar credincioşii să participe fizic la pelerinajele şi slujbele acestor sărbători. De la Adam încoace, omul nu a prea evoluat, el mereu găseşte o scuză. Astăzi, pentru a nu participa la slujbă, găseşte uneori şi scuza că o poate privi la televizor“, a menţionat invitatul.

„Cele mai vechi şi mai citite reportaje ale umanităţii sunt cele patru Evanghelii“

Conferinţa a continuat cu o definire creştină a începuturilor mass-mediei, în care s-a arătat că cele mai vechi şi mai citite reportaje ale umanităţii sunt cele patru Evanghelii, care respectă întru totul cerinţele jurnalistice: răspund celor cinci întrebări fundamentale: „cine?“, „ce?“, „unde?“, „când?“, „de ce?“, au un stil concis, cu detalii nu în exces, dar suficiente pentru a descrie un tablou complet, au descrieri psihologice şi portretizări foarte reuşite etc. În concluzie, Sfinţii Evanghelişti pot fi consideraţi precursorii genului jurnalistic, primii jurnalişti moderni ai umanităţii.

Un alt aspect important pe care Răzvan Bucuroiu l-a tratat în expunerea de ieri a fost cel al percepţiei comunicării orale, care este formată 7% din cuvinte, 38% din limbajul paraverbal şi 55% din limbajul non-verbal, subliniindu-se cât de importante sunt gesturile, postura şi mimica vorbitorului.

„Preoţii sunt prietenii şi avocaţii lui Hristos“

După prezentarea situaţiei presei bisericeşti în lume şi în România, invitatul a vorbit la final despre noţiunile de comunicare publică necesare teologului şi clericului ortodox român. Enumerăm în continuare câteva dintre acestea.

 „Deşi sunt buni comunicatori în general, în faţa camerei de filmat şi a reportofonului, pentru a nu risca, teologii şi clericii recurg de obicei la limbajul de lemn, lucru total nerecomandat din punct de vedere al eficacităţii transmiterii mesajului dorit.“

 „Preotul şi teologul nu trebuie să fie apocaliptici în exprimare şi în atitudine.“

 „Atenţia prea mare acordată oficialităţilor în expunerile publice este o greşeală.“

 „Preotul trebuie să privească omul în ochi şi camera de filmat frontal, când transmite un mesaj public. Privitul în jos – semn că ascundem ceva.“

 „Este elementar ca un preot să aibă cărţi de vizită la el.“

 „Discursul tip dări de seamă «am făcut», «am realizat» trebuie evitat.“

 „Recomand interactivitatea cu ascultătorii, chiar şi în timpul, de ce nu, al predicii.“

„Preotul este, finalmente, un comunicator al Învierii. Nu poţi să vorbeşti de acest eveniment unic în istoria omenirii cu cuvinte simple şi banale, în definiţii, cu un aer dogmatic. Despre Înviere trebuie să vorbeşti înflăcărat şi însufleţit. O alocuţiune despre Cel Răstignit ternă şi fără ştiinţă este un asasinat. Preoţii sunt prietenii şi avocaţii lui Hristos şi trebuie să se comporte ca atare.“

Jurnalist, realizator TV şi publicist creştin, Răzvan Bucuroiu este actualmente director al TVR 3 şi director-fondator al mensualului de mare succes „Lumea credinţei“. Lucrează în presă din 1990: a fost redactor, între altele, la „România Liberă“, „Azi“, „Ziua“, „Revista 22“. A condus Editura Anastasia şi a fost director de programe la televiziunea PAX şi la TVR.

 

Sursa: Ziarul Lumina

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here