Concert inedit al lui Grigore Leșe și al aromânilor fârșeroți la festivalul Balkan Trafik

0
83

Grigore-LeşeArtistul Grigore Leșe și un grup de patru români fârșeroți din Cogealac au susținut vineri seară, la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, un concert de “muzici din vremuri străvechi” care a încântat publicul prezent, în număr destul de redus totuși pentru un eveniment din cadrul Balkan Trafik.

Concertul maestrului Leșe și al octogenarilor aromâni fârșeroți, ultimii reprezentanți ai polifoniilor tradiționale, a făcut notă discordantă vineri seară, în Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, cu celelalte concerte susținute în paralel sau ulterior, în care orchestre zgomotoase s-au întrecut în a întreține antrenul celor prezenți, în mare parte tineri.

Vocea și fluierul lui Grigore Leșe, ca și vocile celor patru bătrâni aromâni, oprite din când în când de dialogul direct cu publicul, au reprezentat fără îndoială un moment inedit în festival, ceea ce a fost și scopul mărturisit al artistului.

“În festivalurile acestea pe care Europa le organizează trebuie să aducem muzici adevărate. Eu am venit aici și am adus muzici adevărate și oameni adevărați”, a spus Grigore Leșe după concert. Artistul s-a întâlnit cu spectatorii și a semnat autografe la standul de promovare a României ca destinație turistică organizat în premieră de Institutul Cultural Român Bruxelles și de Autoritatea Națională de Turism pe durata festivalului Balkan Trafik.

“Muzica polifonică, muzica plurivocală, este prezentă în întreg arealul balcanic, o cântă și bulgarii, și grecii, și macedonenii, și sârbii, dar cine nu o cântă? Și ce este foarte interesant că pe teritoriul Dobrogei, în zona această cosmopolită, găsim muzici, aș zice eu, din toate colțurile lumii, pentru că drumurile europene s-au întâlnit în Dobrogea și au pătruns prin oamenii care au venit aici tot felul de muzici. În Dobrogea trăiesc italieni, lipoveni, italieni, români, unguri, păstorii din Sibiu au ajuns până în Dobrogea și muzicile s-au amestecat. Dimensiunea acestea pastorală este prezentă în toate teritoriile. Nu trebuie să ne mirăm că oameni care trăiesc asemănător se exprimă în cântec asemănător. Mi s-a părut mie, pentru festivalul acesta de la Bozar, mi s-a părut potrivit să aduc muzicile acestea. Este o muzică prezentă, o muzică vie, se cântă și în ziua de astăzi”, a mai spus artistul.

El a adăugat că muzica cântată de aromânii fârșeroți vorbește “despre istoria noastră, despre trecutul nostru, despre străvechime, despre obiceiuri, despre naștere, despre nuntă, despre moarte. Este o dimensiune spirituală specială în România, dar trebuie să avem răbdare și să o promovăm ca atare”.

În ceea ce privește impresia pe care i-a lăsat-o festivalul, Grigore Leșe a afirmat că “unii vin cum trebuie să vină, alții vin mai mult cu divertisment”.

“Ei vor să fie săltăreți, dar nu putem fi săltăreți mereu. Trebuie să ne întoarcem la lucrurile profunde, eu asta am înțeles când am primit invitația aici. Eu am venit cu lucruri serioase aici. Sigur, e greu să fie mereu în centrul atenției, e o muzică de stradă. E o muzică de metisaj, amestecată, sârbii se amestecă cu machedonii, machedonii cu grecii, este o muzică cosmetizată, așa îi spune eu. Dar asta e lumea, așa vor ei să se exprime. Numai că într-o bună zi trebuie să știm prin ce suntem noi identitari în lumea asta, e foarte important. Și lucrurile astea nu se pot demonstra decât cu oameni destoinici, cu pregătire deosebită. Cu alte cuvinte, până una alta noi am venit la Bozar și am împlinit muzica. Acum, ce or zice oamenii, ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut, asta zice fiecare…”, a mai spus el.

Întrebat dacă, în opinia sa, muzica polifonică va putea fi transmisă mai departe, în condițiile în care aromânii fârșeroți împreună cu care a cântat sunt cu toții octogenari, artistul a spus că lucrurile vor merge înainte “dacă este pază bună”.

“Nu-i pot obliga eu pe oameni, măi cântați polifonic, cine o vrea o cânta, cine nu, nu. Nu trebuie să forțăm noi lucrurile, dacă oamenii or vrea să trăiască cu muzica asta or trăi, dacă or vrea să trăiască cu muzica accesibilă gustului comun or trăi cu muzica aceea. Eu le-am arătat ce am crezut eu că e valoros. De aici înainte, ce o da Dumnezeu!”, a conchis Leșe.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here